RAZGOVOR

Gavrankapetanović: Zdravstveni sistem je taj kojeg trebamo izliječiti i to nam svima treba biti prioritet

Najbolji pokazatelj koliko je teško stanje jeste činjenica da se na konkurs za direktora ove bolnice koji je otvoren mjesec dana nije niko prijavio, kaže Gavrankapetanović

Gavrankapetanović: Kompletan zdravstveni sistem u KS izuzetno neorganizovan i neuređen. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

3.7.2020

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je u trenutnoj situaciji jedna od najvažnijih karika zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, koja praktično preuzima oko 90 posto svih zdravstvenih usluga, obzirom da prema novom i aktuelnom rasporedu preuzima urgentne slučajeve svih sedam dana u sedmici, iz domena sekundarne zdravstvene zaštite, kazao je za „Avaz“ v.d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović. 

Dodao je da je kompletan zdravstveni sistem u KS izuzetno neorganizovan i neuređen, u što smo se naročito uvjerili posljednjih mjeseci.

- Bolesnici lutaju, a zdravstveni sistem nema adekvatnog odgovora, u što smo se uvjerili nažalost na najdrastičnijim primjerima i tragičnim događajima. Zbog toga je zdravstveni sistem taj kojeg trebamo izliječiti i to nam svima treba biti prioritet. Smatram da je obaveza svakog ljekara i građanina da pomogne koliko može da zajednički popravimo naš zdravstveni sistem, da budemo na usluzi bolesnima, da sačuvamo svaki ljudski život koliko smo u stanju i pozivam sve kolege i građane Sarajeva na pozitivan pristup, da odbacimo sve što nas sprječava da zaboravimo nesporazume, da zaboravimo egoizam i natječemo se u dobru, u kvaliteti usluge, u ljubaznosti i iskrenoj želji da pomognemo bolesnima, što je naš osnovni zadatak – poručio je Gavrankapetanović.

Govoreći o težini situacije, ističe kako je najbolji pokazatelj činjenica da se na konkurs za direktora ove bolnice koji je otvoren mjesec dana nije niko prijavio.

Gavrankapetanović: Imamo epidemiju s mogućim smrtnim ishodima. Arhiv

- S druge strane, imamo epidemiju s mogućim smrtnim ishodima koja svaki dan može ući u bolnicu. U dobru je lako dobar biti, u muci se poznaju junaci. Moramo biti solidarni u disciplini i odgovornosti, slušati upute Kriznog štaba, pokušati sa svoje strane uraditi ono najbolje. Tražili smo da se izvrše sve potrebne finansijske revizije, da bi imali nulto stanje, da vidimo na čemu smo. Prema podacima koje sam dobio, bolnica je u ozbiljnom finansijskom problemu. Ja nisam čovjek koji puno obećava, znam da ću sa svojim timom na najbolji način odgovoriti da građanima omogućimo dobro liječenje – istakao je Gavrankapetanović.  

Prema njegovim riječima, zbog svega toga smatra da njegov zadatak nije nimalo lak, ali je spreman na teškoće i rado ih preuzima, ako tako može doprinijeti da krenemo u izlječenje našeg zdravstvenog sistema i pomognemo bolesnima.

- Ja sam čitav svoj radni vijek proveo u operacionoj sali, dugo vremena sam bio na funkciji šefa Klinike, imam dosta iskustva i vidio sam kako razni zdravstveni sistemi u svijetu funkcionišu, zbog čega se nadam da smo mi sposobni da iskoristimo sve svoje ogromne ljudske, emotivne, humane i sve druge potencijale kojima obiluje naše društvo, na ovom odgovornom zadatku u plemenitom cilju. Drago mi je imam podršku građana Sarajeva, to je ono što mi daje snagu i vjetar u leđa, uspjet ćemo samo ako smo zajedno, kao i svaki put do sada – naglasio je Gavrankapetanović.

Dodao je da svakako računa na podršku vlasti, jedino pod tim uslovom je i prihvatio ovaj zadatak.

- Tu prije svega mislim na Vladu KS, Skupštinu, ja znam da tamo sjede odgovorni i pravi ljudi kojima je stalo da naš Kanton ima stabilan sistem koji će štiti zdravlje svih nas. Više nema nikakvih kalkulacija, samo otvoren i transparentan pristup dolazi u obzir. Jednostavno, došli smo u situaciju da se borimo s epidemijom, pri čemu bolesnici predugo čekaju na rezultate Covid-19 testa i u tome se gubi previše dragocjenog vremena. Npr, urgentni centar Opće bolnice u tom pravcu očajnički traži rješenje koje će siguran sam, vrlo brzo ponuditi ministar Rusmir Mesihović. Očekujemo stvarnu, ozbiljnu efikasnu i efektivnu podršku kompletne Vlade i Skupštine, bez čega nema smisla ni pokušavati nešto promijeniti – smatra Gavrankapetanović.


Gavrankapetanović: Ljudski životi su nešto najvrjednije. Arhiv

Ističe, da pri tome naročito misli na finansijsku podršku, ali tek nakon što se postave sve stvari na svoje mjesto.  

- Zahtijevati budžetsku inspekciju, inspekciju Ureda za reviziju insititucija FBiH, internu i eksternu kontrolu i referentnu reviziju kompletnog poslovanja Opće bolnice, kako finansijsku tako i pravnu, poresku i svaku drugu, kako bi obezbijedili tzv. čist start. Tek kada budemo pouzdano znali sa čim raspolažemo u finansijskom i materijalnom smislu, kolike su nam obaveze i šta možemo podnijeti, možemo pristupiti planiranju i realizaciji mnogobrojnih projekata koje imamo u planu. Finansiranje ću predložiti da bude javno i transparentno, kako bi se moglo pratiti i opravdati građanima iz čijih se sredstava konačno finansira kompletan zdravstveni sistem – smatra Gavrankapetanović.

Dodaje da je najvažnije da budemo svjesni da je kompletan zdravstveni sistem je jedna cjelina, da se ne može samo jedan kotačić popraviti bez da se popravi cio organizam.

- Ja se nadam, očekujem i vidim da je došlo vrijeme za to, jer vremena više nema, ljudski životi su nešto najvrjednije, s tim vrijednostima nema trgovine ni kalkulacija. Sve se mora postaviti na zdrave temelje, kako bi ljekari mogli dati svoj maksimum u liječenju bolesnih, što nam je svima cilj – zaključio je v.d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.