U ŠEST GRADOVA

U BiH otvoreno 45 biračkih mjesta, u Hrvatskoj na snazi predizborna šutnja

U Bosni i Hercegovini su danas otvorena glasačka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a glasat će se i sutra

Otvoreno 45 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu. Ž. Miličević

Avaz.ba

4.7.2020

U Bosni i Hercegovini su danas otvorena glasačka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a glasat će se i sutra. U BiH je jutros otvoreno 45 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu.

U Sarajevu je otvoreno šest biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi, u Mostaru ima 20 biračkih mjesta na nekoliko adresa. U Banjoj Luci su dva biračka mjesta, Tuzli tri, Livnu četiri i u Vitezu 10 biračkih mjesta.

Pravo glasa u BiH imaju hrvatski državljani sa prebivalištem u BiH, ali i hrvatski državljani sa prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko su se prethodno registrovali za glasanje u inostranstvu.

Susjedi koji biraju novu vlast glasaju samo sutra, a od ponoći traje predizborna šutnja pa sve do 19 sati u nedjelju kada bi trebalo da budu zatvorena birališta za ove parlamentarne izbore.

Za vrijeme predizborne šutnje nije dozvoljeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa, nagovaranje birača da glasaju za određenu kandidatsku listu ili kandidate i slične predizborne aktivnosti. Međutim, u Hrvatskoj ne postoje nikakve kazne za kršenje šutnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.