MINISTRICA OKOLIŠA I TURIZMA O OTPADU U DRVARU

Đapo: Ispitati kako je strani investitor dobio potrebne dokumente

Podržavam načelnicu Drvara Dušicu Runić i građane Drvara, kazala Đapo

Mirni protesti u Drvaru. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

4.7.2020

U Drvaru će danas biti nastavljeni mirni protesti, koje je stotinjak stanovnika održalo i jučer zbog istovarenog tekstilnog otpada iz Italije na području ove lokalne zajednice.

Ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala nam je da podržava načelnicu Drvara Dušicu Runić i građane Drvara. Otkrila nam je da će podnijeti prijavu tužilaštvu da se ispitaju okolnosti kako je strani investitor iz Srbije dobio sve dokumente od općinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od općine Drvar i dozvolu kantonalnog ministarstva za upravljanje otpadom. 

Đapo: Podržavam građane Drvara. Arhiv

- Također, pozivam kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti. Ako je firma registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije. Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u općini i kantonu koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužilastvu. Ministarstvo cijeni zahtjev na osnovu priložene dokumentacije, a kompanija je imala svu potrebnu dokumentaciju. Želim poručiti građanima da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen. U kontaktu sam sa Federalnom inspekcijom koja je u petak prikupila informacije iz kantona i nadam se da će čim prije otići u Drvar - kazala nam je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.