UPITNI DOBIJENI PODACI FIRME

Ministrica Đapo dostavila dokumente vezane za sporni otpad u Drvaru

- Također, pozivam kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti, kazača je Đapo

Đapo: Podržavam načelnicu općine Drvar Dušicu Runić i građane. Arhiv

N. Aj. / Avaz.ba

4.7.2020

U zvaničnom saopćenju za medije Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo ponovo je navela kako će u ponedjeljak podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole koje je dobila firma „KROM reciklaža d.o.o.“ Drvar, čiji postupci su posljednjih dana uznemirili i zabrinuli građane općina Drvar i Bosansko Grahovo zbog odlaganja tekstilnog otpada uvezenog iz Italije.

Popratni akti: Prva strana dokumenta. Printscreen

Popratni akti: Druga strana dokumenta. Printscreen

To će uraditi jer, kako kaže, neophodno je ispitati sve okolnosti kako je strani investitor iz Srbije dobio sve dokumente od Općinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od Općine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo Kantonalno Ministarstvo graditeljstva obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10.

Izjava direktora "KROM d.o.o." Rodoljuba Dinića. Printscreen

- Moram istaći to da Federalno ministarstvo okoliša i turizma dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme „KROM reciklaža“ d.o.o. mi smo dobili uredne dokumente. I na osnovu njih morali smo postupati. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i u nekim drugim slučajevima kada je u pitanju izdavanje dozvola, tako i u ovom slučaju, dovedeno je pred svršen čin. Ako nam stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niži nivoi vlasti, mi htjeli to ili ne, po zakonu moramo izdati dozvolu. Zbog toga je sada neophodno da tužilaštvo istraži kako je firma „KROM reciklaža“ d.o.o. registrirana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi Općine Drvar, ali i sve druge detalje - kazala je Đapo.

Rješenje o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom: Prva stranica. Printscreen

Rješenje o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom: Druga stranica. Printscreen

Rješenje o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom: Treća stranica. Printscreen

Rješenje o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom: Četvrta stranica. Printscreen

Istaknula je da podržava načelnicu općine Drvar Dušicu Runić i građane Drvara u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

- Također, pozivam kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti. Ako je firma registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada Općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije. Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u Općini Drvar i Kantonu 10 koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužilaštvu - rekla je Đapo.

Ugovor "KROM reciklaža d.o.o.". Printscreen

Dodala je da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen, ali i to da je u kontaktu sa Federalnom inspekcijom koja je u petak prikupila informacije iz Kantona.

Ona je, zajedno sa saopćenjem, medijima proslijedila i dokumente dozvolu za upravljanjem otpadom "KROM reciklaže d.o.o.", ugovor ove firme, izjavu direktora Rodoljuba Dinića te druge popratne akte i formulare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.