CENTAR ZA MIR I MULTIETNIČKU SARADNJU

Stari most u bojama zastave SAD povodom Dana nezavisnosti

Danas kada smo ujedinjeni u teškoj borbi protiv koronavirusa, važno je podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države bile uz građane Mostara i Bosne i Hercegovine u najtežim trenucima, kaže Oručević

Stari most: Upućena jedinstvena čestitka. Centar za mir i multietničku saradnju

Avaz.ba

4.7.2020

Iz Mostara je večeras sa Starog mosta, svjetskog Spomenika mira, upućena jedinstvena čestitka građanima prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD.

U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju je ovim povodom i povodom 25. godišnjice mira i partnerstva SAD i Bosne i Hercegovine, Stari most večeras bio osvijetljen bojama zastave SAD-a.

- Danas kada smo ujedinjeni u teškoj borbi protiv koronavirusa, važno je podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države bile uz građane Mostara i Bosne i Hercegovine u najtežim trenucima, te su imale ključnu ulogu u zaustavljanju agresije na BiH, a nakon toga i uspostavi trajnog mira.

U tim naporima Mostar je imao posebno mjesto, kao grad koji je bio sastavni dio svih mirovnih sporazuma od Washingtonskog do Daytonskog.


Oručević: SAD su se oduvijek zalagale za Mostar kao jedinstveni grad. Arhiv

SAD su se oduvijek zalagale za Mostar kao jedinstveni grad svih njegovih građana, a ratom pokidane veze zajedno sa Mostarcima gradile su i davanjem ogromnog doprinosa globalnom partnerstvu za gradnju Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Ovaj grad to nikada neće zaboraviti - navodi se u saopćenju Centra za mir kojeg potpisuje direktor Safet Oručević.

Projekt obnove Starog mosta ujedinio je donatore iz cijelog svijeta, te je kao spomenik mira građen u partnerstvu sa UNESCO-om i Svjetskom bankom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.