PRIRODNA IDILA

Vrelo Miljacke - prirodna atrakcija nadomak Sarajeva idealna za odmor i opuštanje

Vrelo Miljacke se nalazi u blizini Sarajeva, na samo dva kilometra od centra Pala, na nadmorskoj visini od 1010 metara, čime postaje savršeno vikend mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života.

Vrelo Miljacke. Bonjour.ba

Avaz.ba

5.7.2020

Rijeka Miljacka je desna pritoka Bosne, poznata je po tome što protiče kroz Sarajevo, zbog kojeg je opjevana u mnogim pjesmama. Miljacka nastaje spajanjem Paljanske Miljacke i Mokranjske Miljacke u selu Dovlići.

Mokranjska Miljacka izvire iz pećine u Kadinom Selu kod sela Mokro i duga je 20 kilometara, dok je Paljanska duga 12,9 kilometara. Posebno je lijep izvor Paljanske Miljacke koji se nalazi u mjestu Gornje Pale, na nadmorskoj visini od 1010 metara, čime postaje savršeno vikend mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života.


Prije nego stignete na vrelo Miljacke uživat ćete u očaravajućem planinskom krajoliku ispunjenom šumom koji će razveseliti sva vaša čula.

Vrelo Miljacke. Bonjour.ba

Nemojte zaboraviti napiti se hladne izvorske vode i za uspomenu, kamerom mobilnog telefona pokušati uhvatiti ljepotu ovog mjesta. Također, kako bi uživanje bilo potpuno pripremite obuću prikladnu planini i temperaturama.

Neposredno iznad divnih slapova nalaze se ostaci srednjovjekovne Gradine Pavlovića. Vrelo Miljacke je idealna izletišna destinacija gdje se možete opustiti, pronaći svoj mir i napuniti baterije za nove radne pobjede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.