PRIRODNA IDILA

Vrelo Miljacke - prirodna atrakcija nadomak Sarajeva idealna za odmor i opuštanje

Vrelo Miljacke se nalazi u blizini Sarajeva, na samo dva kilometra od centra Pala, na nadmorskoj visini od 1010 metara, čime postaje savršeno vikend mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života.

Avaz.ba
05.07.2020 20:28

Vrelo Miljacke

Foto: Bonjour.ba

Rijeka Miljacka je desna pritoka Bosne, poznata je po tome što protiče kroz Sarajevo, zbog kojeg je opjevana u mnogim pjesmama. Miljacka nastaje spajanjem Paljanske Miljacke i Mokranjske Miljacke u selu Dovlići.

Mokranjska Miljacka izvire iz pećine u Kadinom Selu kod sela Mokro i duga je 20 kilometara, dok je Paljanska duga 12,9 kilometara. Posebno je lijep izvor Paljanske Miljacke koji se nalazi u mjestu Gornje Pale, na nadmorskoj visini od 1010 metara, čime postaje savršeno vikend mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života.

Prije nego stignete na vrelo Miljacke uživat ćete u očaravajućem planinskom krajoliku ispunjenom šumom koji će razveseliti sva vaša čula.

  • Vrelo Miljacke
    Vrelo Miljacke Foto: Bonjour.ba

Nemojte zaboraviti napiti se hladne izvorske vode i za uspomenu, kamerom mobilnog telefona pokušati uhvatiti ljepotu ovog mjesta. Također, kako bi uživanje bilo potpuno pripremite obuću prikladnu planini i temperaturama.

Neposredno iznad divnih slapova nalaze se ostaci srednjovjekovne Gradine Pavlovića. Vrelo Miljacke je idealna izletišna destinacija gdje se možete opustiti, pronaći svoj mir i napuniti baterije za nove radne pobjede.

Komentari

NA VRH