PISMO SVJETSKIM ZVANIČNICIMA

Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka traže pomoć za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu

Alarmantno je stanje, jer se iz dana u dan, rasplamsava i povećava broj oboljelih, navode

Novi Pazar: Alarmantno stanje zbog pandemije. Avaz

Avaz.ba / Fena

6.7.2020

Predstavnici organizacija Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka koji žive u državama Evrope, SAD i Kanade traže od međunarodnih zvaničnika pomoć u povodu 'dramatičnih vijesti o širenju virusa korona u gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su nastanjeni većinskim bošnjačkim stanovništvom'.

Kako navode u saopćenju za javnost, u posljednje dvije sedmice eskalirao je broj oboljelih od COVID-a 19 u sandžačkim gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su u državnim granicama Republike Srbije.

- Alarmantno je stanje, jer se iz dana u dan, rasplamsava i povećava broj oboljelih. Nažalost, smrtnost je velika, u odnosu na populaciju stanovništva. Dosad u dva grada (Novi Pazar i Tutin) između 20. i 30. juna zabilježeno je 114 smrtnih slučajeva, samo kod Bošnjaka. Umrla su tri i četiri člana iz jedne porodice. Među umrlima je znatan broj i mlađih osoba. Računa se da je spomenuti broj smrtnih slučajeva mnogo veći, jer još nema ažurne evidencije - navodi se.

Uime humanosti, uime svih oboljelih pozivaju međunarodne zvaničnike i zahtijevaju od njih 'da putem vaših vlada i ambasada hitno uputite medicinsku i liječničku pomoć u gradove Novi Pazar, Tutin, Sjenicu…'

- Ujedno da pošaljete komisiju koja će utvrditi odnos rukovodstva Srbije prema građanima u spomenutim gradovima. Također, da posebno utječete na rukovodstvo Srbije da prihvati pomoć medicinskih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Turske i drugih država koje ponude pomoć - ističe se.


Traže da se formira komisija za pomoć Sandžaku. Ilustracija

Pismo je upućeno zvaničnicima UN, Stejt Departmenta SAD, EU, Evropskog parlamenta, vladama Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Austrije, Švicarske, Belgije, Italije.


Potpisuju ga predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije - SAD Muharem Purišić, direktor Instituta za istraživanje genocida - Kanada Emir Ramić,  portparol BANA (SAD) Mersim Ziljkić, direktor - gl. urednik Bosniaks/Bosnjaci.net Esad Krcić, predsjednik Islamske zajednice&Kulturnog centra Plav/Gusinje u Njujorku Smajle Srdanović, predsjednik Udruženja "Sandžak Bosna" (Austrija) Mithat Mujović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) - Francuska Šefadil Ličina, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ)- Njemačka Dževad Skenderović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD)-Holandije Sinan Kurtanović, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF)-Švedska Elvir Bajrak, predsjednik HO "Sandžak" (Danska) Ibiš Rešović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.