PROJEKTI

Hoće li "Toplane" ilidžanska naselja zagrijavati termalnom vodom

Sredstva u iznosu od 35 hiljada KM koja će biti dodjeljena "Toplanama" podrazumijevaju izradu projektne dokumentacije

Ilidža. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

6.7.2020

Predstavnici sarajevskog preduzeća "Toplane" i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH 3. jula potpisali su Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u okviru „Projekta hidrogeoloških istraživanja termalnih voda na području Ilidže za potrebe daljinskog grijanja Toplana Sarajevo“.

Krajnji cilj je iskorištavanje obnovljih izvora energije u sistemu daljinskog grijanja "Toplana" Sarajevo.

- Sredstva u iznosu od 35 hiljada KM koja će biti dodjeljena "Toplanama" podrazumijevaju izradu projektne dokumentacije. Ukoliko hidrogeološka ispitivanja kroz prvu fazu ovog projekta pokažu svoju opravdanost u smislu pronalaska geotermalne vode zadovoljavajuće temperature, nastavit će se izradnja geotermale bušotine na koju će "Toplane" imati koncesiju i koristiti geotermalnu vodu u sistemu daljinskog grijanja - navode iz ovo preduzeća.



Ilidža. Arhiv

Implementacijom ovog projekta planirano je zagrijavanje ilidžanskih naselja koje pokrivaju kotlovnice Mala aleja, Mlade Bosne i Tome Međe.

- Realizacijom ovog projekta uvodi se potpuno novi način zagrijavanja koji isključuje korištenje prirodnog gasa i drugih alternativnih energenata u procesu proizvodnje toplotne energije, što ima neprocjenjiv pozitivan uticaj u doprinosu kvaliteti zraka - naveli su iz "Toplana".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.