SPRIJEČITI ODLAGANJE NUKLEARNOG OTPADA NA GRANICI S BIH

Đapo: Bit će kasno kad Hrvatska završi studiju o Trgovskoj gori, naši eksperti se moraju uključiti

Odbrana BiH nema cijenu, Turković je upala u zamku, smatra Magazinović

Đapo: Nema potrebe praviti opstrukcije oko pravljenja tima. M. Kadrić

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

6.7.2020

Poslanici u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, Edita Đapo i Jasmin Emrić na današnjoj pres-konferenciji govori su o temi "Trgovska gora - odnos institucija i naredni koraci".

Magazinović je rekao da aktivno učestvuju u rješavanje problema Trgovska gora.

- Nedavno je na Vijeću ministara učinjeno nekoliko koraka naprijed. Iako kao opozicioni poslanik govorim, ovdje svi rade zajedno, ne bi trebalo biti ni Srba ni Hrvata nego da BiH bude u fokusu. Posljednjih nekoliko mjeseci je učinjeno više nego proteklih godina. Nemam odgovor zašto je i institucijama trebalo ovoliko vremena da se pokrenu stvari. Nalazimo se u trenutku kada je Vijeće ministra trebalo formirati tim koji bi branio interese. Taj proces je stao jer je ministrica Turković stavila veto. Njen argument je da se gomilaju timovi. Gospođa Turković je neinformiran ministar, budući da se pozvala na formiranje grupa. To da Hrvatka ništa ne radi, je aposlutno netačno - rekao je Magazinović.

Postavio je pitanje da li treba platiti eksperte ili se osloniti na one koji misle da znaju, a ne znaju.

- Odbrana BiH nema cijenu. Gospođa Turković je upala u zamku. Mislim da je izabrala potpuno pogrešnu temu da popravi svoj imidž. Pozivam sve u Vijeću ministara i sve one koji mogu pomoći da se ukljuce - rekao je Magazinovic.


Problem traje više od 20 godina. M. Kadrić

Poslanik Jasmin Emrić istakao je da ovaj problem odlaganja otpada na granici sa BiH traje više od 20 godina.


- Postupak oko lokacije se vodio godinama. Kada je politički otpor bio toliki, onda je Hrvatska političkom odlukom odredila gdje će skladištiti nuklearni otpad. Za tu lokaciju se određuje Trgovska gora jer je najmanje bila branjena. Druga područja su imala svoje predstavnike u Saboru i ostala je Trgovska gora. Mi smo tada na lokalnom novou protestirali, upozoravali institucije na problem - rekao je Emrić.


Naglasio je da se dolina Une ne smije devastirati.


- Do danas institucije lutaju, nemamo strategiju. Iako smo jednoglasno usvojili rezoluciju, Vijeće ministara nije reagiralo. Sada se otvaraju bespotrebne diskusije o imenovanju ekspertnog tima. Moramo zaštiti građane BiH - dodao je Emrić.


Đapo je rekla je da je na jednoj od sjednica Vijeća ministara, koordinacijski tim predložio formiranje ekspertnog tima.

- Kada se studija koju izrađuje Hrvatska završi, bit će kasno da reagiramo. U isto vrijeme trebaju raditi naši eksperti i zato je bitno formirati radne grupe. Mislim da nema potrebe praviti opstrukcije oko pravljenja tima. Takav angažman nema cijenu - rekla je Đapo, koja je i ministrica okoliša FBiH.

Emrić: Dolina Une ne smije se devastirati. M. Kadrić

Odgovarajuci na pitanja novinara, Magazinović je rekao da zvanične komunikacije sa Hrvatskom nema jer Hrvatska ignoriše BiH.


- Naši zvaničnici ne koriste priliku da govore o ovoj temi. Obično se susreti koriste da se iskaže stav o dobrosusjetskim odnosima, da se uslikaju...- rekao je Magazinović.


Emrić je dodao da je zaključkom Predstavničkog i Doma naroda 2015. godine formirana radna grupa.

- Zadatak je bio da sagledaju aktivnosti. Analizirali smo sve akte koje je usvojila Hrvatska i usaglasili smo tekst kojim se BiH protivi i rezolucija je jednoglasno usvojena. Poslije, radna grupa nije imala neku posebnu ulogu jer je grupa bila sastavljena od poslanika. Nama sada trebaju eksperti.

Pozivam BiH da se suprostavi Hrvatskoj koja vec 20 godina diktira ovaj projekt i to ga dobro naplaćuje - rekao je Emrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.