ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler: Da je usvojen zakon o javnim nabavkama, danas ne bismo imali aferu „Respiratori“

Važno je da se taj zakon usvoji i da nijedna marka poreskih obeveznika ne bude potrošena kako ne treba, rekao Satler

Johan Satler. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

6.7.2020

Johan Satler (Johann  Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, danas je prilikom posjete Mostaru izjavio kako mu je jako drago „da smo uspjeli iznaći rješenje za izbore u Mostaru“.

-Jako mi je drago da će građani nakon 12 godina ponovo moći imati izbore. Sretan sam da će u utorak i u srijedu  zastupnici u Parlamentu BiH potvrditi ono što smo radili do sada tako da će to značiti ostvarenje demokratije - kazao je on.

Kazao je da nije upoznat sa prijedlogom zakona o javnim nabavkama koje će poslanici DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputiti u parlamentarnu proceduru, ali je podvukao da je jako važno da se usvoji zakon o javnim nabavkama.

- EU je prije godinu i po na sto stavila moderan zakon o javnim nabavkama, ali on nije dospio u fokus nadležnih. Da je taj zakon usvojen mislim da bismo izbjegli mnoge od afera koje smo vidjeli zadnjih mjeseci, uključujući i aferu s respiratorima. To još jednom naglašava važnost EU i usvajanje zakona koji su u skladu sa zakonima EU - kazao je Satler.



Satler: Građani se trebaju uključiti. Avaz

Napomenuo je da postoje zakonska tješenja koja su na stolu i koja su usklađena sa evropskim.


- Važno je da se taj zakon usvoji i da nijedna marka poreskih obeveznika ne bude potrošena kako ne treba - kazao je on.


On je, također, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi kritika na račun Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) rekao da  je vladavina prava alfa i omega evropskih integracija.


- Dakle, to će biti tema broj jedan kada se otvore pregovori o pristupanju BiH EU. Stoga, EU posvećuje puno pažnje tom sektoru i vi ste svjedoci da mnogi građani nisu zadovoljni radom pravosuđa, pa ni samog  VSTV-a. Tako da se Evropska unija angažovala i počeli smo raditi na unaprjeđenju. Radi se o jednom konkretnom zahvatu, a nadam se da će i to vrlo skoro biti izglasano u Parlamentu, da se unaprijede provjere integriteta, odnosno uvođenje imovinskih kartona za sudije i tužioce. Zato bih htio pozvati i građane da se uključe i da se njihov glas čuje i pomognu nam u unapređenju ukupnog sistema - kazao je Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.