OGLASILI SE SAOPĆENJEM

SDA o presudi Mujanoviću: Ne može Beograd preuzimati ulogu djelitelja pravde na Balkanu

Ističu da zakon na osnovu kojeg progone Huseina Mujanovića, jednako kao i Osmana Osmanovića i ranije Iliju Jurišića, predstavlja pokušaj grubog preuzimanja pravosudnog suvereniteta države BiH

SDA: Srbija treba isporučiti osuđenike za ratne zločine. Arhiv

Avaz.ba

6.7.2020

Stranka demokratske akcije (SDA) ističe da presuda u Beogradu protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića predstavlja brutalnu političku zloupotrebu pravosudnih organa i vodi daljnjem narušavanju odnosa između dvije države.

"Pravno je potpuno neodrživo da Srbija uopće procesuira zločine koji su navodno počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine. Takve navodne inkriminacije mogu procesuirati samo pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, ili međunarodne pravosudne institucije poput Haškog tribunala – navode iz SDA.

Iz ove stranke ističu da zakon na osnovu kojeg beogradski sud progoni Huseina Mujanovića, jednako kao i Osmana Osmanovića i ranije Iliju Jurišića, predstavlja pokušaj grubog preuzimanja pravosudnog suvereniteta države BiH i napad na njenu samostalnost.


Mujanović: Srbija provodi pravosudni teror. Arhiv

Ne može Beograd, gdje je isplanirana agresija koja je rezultirala genocidom nad Bošnjacima, preuzimati ulogu djelitelja pravde na Balkanu, i ne može sijati strah kod građana naše zemlje da će biti uhapšeni ako pređu granicu samo zato što su bili pripadnici Armije RBiH.

Umjesto što hapsi državljane BiH Srbija treba isporučiti Novaka Đukića i ostale osuđenike za ratne zločine kojima godinama pruža utočište - navodi se u saopćenju te zaključuje da neće biti stabilnih odnosa između dvije zemlje, ukoliko Beograd nastavi provoditi pravosudni teror nad građanima BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.