NALOŽEN POVRAT OTPADA U ITALIJU

Poništena dozvola za uvoz neopasnog otpada firmi „Krom reciklaža“ Drvar

Avaz.ba

Otpad se skladišti u općinama Drvar i Bosansko Grahovo

Foto: Avaz


Federalno ministarstvo okoliša i turizma obratilo se Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 da ispita okolnosti registracije kompanije „Krom reciklaža“ Drvar, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u općinama Drvar i Bosansko Grahovo.

Po nalogu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalni urbanističko-ekološki inspektorat izvršio je inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na okolinski prihvatljiv način, te da se upravlja otpadom bez nadzora.

Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđenog stvarnog stanja, Federalno ministarstvo okoliša i turizma dana 6. jula 2020. godine poništilo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi „Krom reciklaža“ d.o.o. Drvar i naložilo povrat otpada u Republiku Italiju.

  • Đapo: Otpad će biti vraćen u Italiju

    Đapo: Otpad će biti vraćen u Italiju

    Foto: Avaz


S tim u vezi, Federalno ministarstvo okoliša i turizma kontaktiralo je i nadležno ministarstvo u Italiji s ciljem povrata otpada kojeg je uvela „Krom reciklaža“ u zemlju porijekla.

- Ovaj korak uslijedio je nakon što firma „Krom reciklaža“ d.o.o. Drvar nije ispoštovala sve procedure koje su joj naložene. Potpuno mi je jasno da su građani uznemireni. Pozivam ih na smirenost i strpljenje, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se završe sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju. Neopasni otpad je sirovina za proizvodnju. Činjenica je da je umjesto tekstilnog otpada bilo drvo, pijesak ili neki drugi materijal, da ne bi izazvalo ovoliku uznemirenost i zainteresiranost javnosti.  

Ovo je prvi slučaj u Federaciji BiH da naše institucije poduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla. Ranije smo imali nekoliko slučajeva da bh. firme izvezu otpad u evropske zemlje i da su usljed određene neregularnosti taj otpad vraćali u BiH pa su i tada ministarstva bili uključena za dobivanje dozvola za povrat u zemlju porijekla. Još jednom napominjem da se tokovi otpada prate po Bazelskoj konvenciji, što je i sada slučaj, pa molim građane da ne budu u strahu, jer će otpad biti vraćen u Italiju - rekla je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Više o temi Edita Đapo

NAKON NOVOG SLUČAJA U BIHAĆU
Đapo: Već smo poništili uvoznu dozvolu, ali treba nam vremena
SPRIJEČITI ODLAGANJE NUKLEARNOG OTPADA NA GRANICI S BIH
Đapo: Bit će kasno kad Hrvatska završi studiju o Trgovskoj gori, naši eksperti se moraju uključiti
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na