ZBOG PRANJA NOVCA

Otkrivamo detalje akcije "Delta": SIPA hapsi 34 osobe, kako je oprano 36 miliona KM

Pretresi na poručju Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara

Pretresi na više lokacija. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

7.7.2020

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli veliku  operativnu akciju kodnog naziva „Delta“.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Prema informacijama "Avaza" u ovoj akciji, koja je započela rano jutros, osumnjičene su 34 osobe. No, za sada niko nije uhapšen. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da mnoge osobe nisu dostupne istražnih organima. Saznajemo da je na čelu ove kriminalne grupe Hercegovac.

Navedene aktivnosti provode se postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca.

- Osumnjičena lica terete se da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duvan za pušenje i cigarete - rečeno je iz SIPA-e


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.