ISPOVIJEST HUSEINOVE SUPRUGE

Mujanovićeva supruga za "Avaz": Neka je sramota ovu državu, šta su čekali dvije godine da reagiraju

Nas su stavili u sali gdje se sudi Zemunskom klanu, nismo ga mogli ni vidjeti, izolovan je s svih strana, u staklima, kao zvijer. Gdje tu država bila naša, pita se Mujanović

M. Aščić / Avaz.ba
 • Mujanović: Sramota šta rade

  Mujanović: Sramota šta rade

  Foto: Faksimil / Facebook


Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog presude Huseinu Mujanoviću, bivšem borcu Armije RBiH koji je zbog navodnog ratnog zločina u Hrasnici osuđen u Beogradu nepravosnažno na deset godina zatvora.

Bisera Turković, ministrica MVP BiH,  također je pisala i čelnicima EU.

Ministrica u pismu izražava nezadovoljstvo zbog nepoštivanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina. Takva politika Srbije u suprotnosti je s Poveljom Ujedinjenih nacija, istakla je.

No, Huseinova suprugu Mirsada Mujanović-Kastrat, rekla je u ispovijesti za za "Dnevni avaz", da ne zna šta se čekalo dvije godine. Mujanović je uhapšen još 2018. i nalazi se dvije godine u pritvoru. Kako kaže, prije ove presude, niko nije reagirao, niti ga je ikada posjetio u pritvoru.

 • Husein s porodicom: Niko ga nije dvije godine posjetio u pritvoru

  Husein s porodicom: Niko ga nije dvije godine posjetio u pritvoru

  Foto: Facebook


 - Neka je sramota ove države. Šta su čekali dvije godine. Zašto protestna nota nakon hapšenja odmah nije upućena. Ko je tada bio ministar, zašto ništa nije radio. Gdje su ti borci, boračka udruženja, zašto tada nisu reagirali, zašto nikada niko od tih udruženja boračkih kojih ima na hiljadu nije došao pred Ambasadu Srbije u Sarajevu da kaže zašto se ovo radi, da protestiraju. Husein je branio kućni prag, branio je ovu državu, neka je sramota kako se država odnosi prema svojim državljanima - kaže Mujanović.

 • Turković pisala i Žozepu Borelu

  Turković pisala i Žozepu Borelu

  Foto: Avaz


Tvrdi da pravosudni organi Srbije njenog muža tretiraju kao najvećeg zločinca.

Sada su svi shvatili u BiH da ovo nije pitanje Mujanovića, nego da je pitanje BiH, njenog suvereniteta. Neka sada odgovore zašto niko dvije godine ništa nije uradio. Pa samo hapšenje je bilo nezakonito. Tek kada su ga uhapsili počeli su istragu. Pa ovo su bili plaćeni svjedoci. Sve je bilo namješteno. Svjedoci ga nikada ranije nisu ni spominjali, niko ništa. Od početka sve bilo namješteno i svi su šutili- kaže ona.

 • Bisera Turković

  Bisera Turković

  Foto: Arhiv


Kako nam je rekla, jučer nisu imali priliku da ni da ga vide.

Odmah su ga odveli. Nas su stavili u sali gdje se sudi Zemunskom klanu, nismo ga mogli ni vidjeti, bio je izolovan s svih strana, u staklima, kao da je zvijer. Gdje tu država bila naša. Pa u bolnicu su ga vodili s okovima na nogama. Sram bilo državu koja ništa nije uradila za svoga građanina - kaže Mujanović.

Više o temi Husein Mujanović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na