SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA

Parlament pita: Koliko je migranata u BiH i iz kojih su zemalja

Saša Magazinović (SDP) postavio je pitanje ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković

Piše: E. H. / Avaz.ba

7.7.2020

S današnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici su imali priliku da postavljaju svoja pitanja.

Zastupnik Zukan Helez (SDP) namjeravao je postaviti pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu tegeltiji, ali on nije prosutan na današnjoj

- Moje pitanje se odnosi na stvaranje ukupnog BDP-a BiH. Koliko u tome učestvuju entiteti i kanroni u FBiH. U svakoj državi postoji statistika koliko učestvuju pojedine regije u stvaranju BDP-a. Prema mojim saznanjima postoje kantoni koji su balast, pa i entiteti. Ovo je početak, a mnogi u BiH će uvidjeti da neki kantoni pa i entiteti nemaju smisla da postoje. Ovom računicom smanjilo bi se s 10 na 5 kantona - istakao je Helez.

Zastupnik Nenad Nešić (DNS) upitao je koliko je u BiH ušlo migranata, koje su njihove matične države i koliko je njih zatražilo azil.

Saša Magazinović (SDP) postavio je pitanje ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Pitanje se odnosi na formiranje ekspertskog tima za pitanja Trgovske gore. Kako može reći da hrvatska strana ništa ne radi, a u odgovoru na moje pitanje je rekla drugačije. Iskreno se nadam da prati međunarodnu politiku, te da je sastanak između Hrvatske i Slovenije zaključen da će svaka zemlja sama bronuti o zbrinjavanju radioaktivnog otpada. Dakle pitam zašto neko iz Vijeća ministara BiH želi zaustaviti ovo pitanje – kazao je Magazinović.

Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) upitala je dokle se došlo s provjerom diploma.

- To je bila inicijativa koja usvojena na ovom Domu, a radi se o obavezi Vijeća ministara BiH da provjeri diplome svih zaposlenih u državnoj službi. Odavno su istekli rokovi, molim da nam se dostavi pisani odgovor – pojasnila je Marinković-Lepić.

Zastupnik Nermin Nikšić (SDP) predložio je da se na današnjoj sjednici razmatra prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH u drugačijem tekstu od onog što su predložili zastupnici SDA i HDZ-a.

Međutim nakon prvog glasanja nije postojala entitetska većina da bi se ovaj prijedlog našao na dnevnom redu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.