UNIJA SINDIKATA POLICIJE FBIH

Hadžiabdić: Sve više priče o nezavisnosti, a sve više političkog uticaja na rad policije

Zabrinjavajuće je da policija u Goraždu ima najniže plaće i to je nešto što će se u narednom periodu morati mijenjati, rekao Hadžiabdić

Sa sastanka. Avaz

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

7.7.2020

Unija samostalnih sindikata policije FBiH inicirat će sastanke sa predstavnicima međunarodnih organizacija kako bi se definirala i uredila pitanja vezana za što efikasniji rad policije, ali i potpunu depolitizaciju policijskih struktura. Istaknuto je to prilikom posjete predstavnika Unije Bosanskopodrinjskom kantonu, u kojem tokom izmjena zakona o policijskim službenicima nije prihvaćen nijedan prijedlog Sindikata policije i u kojem je nedavno smijenjen i policijski komesar.

- Generalno, stvara se dojam da je sve više priče o nezavisnosti policije, a u praksi imamo situacije u kojima je sve više političkog uticaja na rad policije. Takav primjer ne bilježimo samo u Goraždu već i u drugim kantonima u FBiH, u kojima se pod vrlo čudnim okolnostima vrše smjene policijskih komesara, odnosno na određeni način se vrši politički uticaj putem raznih nezavisnih odbora. To nije slučaj u svim kantonima, ali imamo situacije u kojima se vrlo često vrše smjene policijskih komesara i vrlo je upitno jesu li one opravdane s obzirom da većina njih završava sudskim epilozima – kazao nam je Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

On je pozvao sve vlade u kantonima da se strogo pridržavaju svojih nadležnosti te da policiji omoguće potpunu nezavisnost u radu i sve preduvjete za efikasno djelovanje. Vladu BPK Hadžiabdić je pozvao da što prije otpočne pregovore o povećanju plaća policajaca u ovom kantonu.


Osnovna plaća policajca u Goraždu za oko 400 KM niža od plaće za isti posao u Sarajevu. Avaz

- Zabrinjavajuće je da policija u Goraždu ima najniže plaće i to je nešto što će se u narednom periodu morati mijenjati. Pozivam Vladu BPK da u narednom periodu otpočne pregovore sa Sindikatom policije BPK kako bi iznašli mogućnosti da materijalni status policijskih službenika i državnih službenika i namještenika u MUP-u bude bolji nego danas. Razumijemo da je aktuelna pandemija koronavirusa, stanje u ekonomiji, ali moraju se na određeni način redati prioriteti. Prioritet svih prioriteta, vidjeli smo i kroz ovu pandemiju, mora biti policija, jer su policijski službenici svakodnevno na terenu i rizikuju svoje živote i zdravlje – istakao je Hadžiabdić.


Prema riječima predsjednika Sindikata policije BPK Damira Bogunića, osnovna plaća policajca u Goraždu za oko 400 maraka je niža od plaće za isti posao u Sarajevu.


- Do nedavno smo bili četvrti po pitanju plata u deset kantona, a sada smo na zadnjem mjestu – dodaje Bogunić. Kada je riječ o političkim pritiscima na policiju u BPK, o čemu je sindikat i ranije upozoravao, Bogunić očekuje pozive iz stranih ambasada i nastavak podrške OHR-a, te zakazivanje sastanka na kojem će iznijeti sve informacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.