25. GODIŠNJICA GENOCIDA

"Exodus" svjetskog umjetnika Safeta Zeca u Srebrenici: Mjesto gdje riječi gube smisao

Na ovim platnima maestro Zec je radio posljednih 20 godina inspirisan dubokim poštovanjem prema ljudskim tragedijama

Piše: E. T. / Avaz.ba

7.7.2020

Safet Zec nije mogao govoriti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, danas je u Potočarima predstavljen "Exodus", slikarski opus umjetnika svjetskog glasa, jednog od najistaknutijih bh. umjetnika Safeta Zeca. 

Opus se sastoji i od dodatna tri ciklusa djela: "Ruke na licu", "Suze" i "Zagrljaji".

Na ovim platnima maestro Zec je radio posljednih 20 godina inspirisan dubokim poštovanjem prema ljudskim tragedijama: tragedijom Srebrenice, tragičnom ljubavnom pričom Boška i Admire i temi odlaska i bježanja sa fokusom na djeci kao posebnim žrtvama u kojoj triptih "Dijete" inspirisan poznatom pričom nastradalog dječaka Ajlana aludira na savremenu tragediju migranata.



Emir Suljagić direktor Memorijalnog centra Potočari bio je emotivan.

- Lica na ovim slikama su lica koja ja znam. Svako lice ovdje moze biti lice moje rahmetli nene, majke. Kada sam prvi put sreo Safeta Zeca, spomenuo je kako je kao dijete bio izbjeglica. Ovo mjesto znači mnogima od nas. Neki su od nas ovdje vidjeli posljednji put svoje najmilije. Ove slike su se vratile kući - rekao je Suljagić drhtavim glasom.

Na današnjoj izložbi u Potočarima gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, uoči svog emotivnog govora, zagrlio je umjetnika Safeta Zeca.

- Pred ovim prizorom, čovjek jednostavno ostane bez riječi.  Znate, kada smo Safet i ja o ovome govorili prije godinu ili dvije, odmah smo znali da će to biti duboka i snažna poruka. Događaj svjetskog nivoa. Jer niko bolje od umjetnika ne može rekonstruirati ni osjetiti bol i emocije koje ovo mjesto ima. Ali, ovo što smo danas doživjeli je istinski Srebrenički krik. To je odgovor na šutnju i nemoć sa kojom je svijet gledao direktan prijenos genocida u Srebrenici. Ponosan sam što je Sarajevo dio ovoga. Sarajevo je Srebrenica, Srebrenica je Sarajevo. Zauvijek - poručio je gradonačelnik Skaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.