SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA

Begić: Tobe jarabi i vela havle je da Lovrinović kaže da je Pedi Ašdaun rahmetli

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

7.7.2020

Nakon što je okončana rasprava o zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH izjasnili su se većinom glasova da se ipak ovaj Zakon razmatra bez amandmanske faze.

Tokom rasprave o prijedlogu zakona, zastupnik Nermin Nikšić (SDP) kazao je da je za SDP potpuno neprihvatljivo ignoriranje institucija BiH. 

- Danas smo u prilici da se izjasnimo o rješenju koje kreira dva stranačka geta. Model je usmjeren protiv svega građanskog i integrirajućeg u Mostaru. Odavno me prestao zabrinjavati pristupom međunarodne zajednice, koji pokazuju dvoličnost stavova kad je u pitanju njihova matična i ova zemlja. Iz SDA su nas uvjeravali da paket u kojem je samo Mostar nije moguć, sad vidimo ko je bio upravu - istakao je Nikšić. 

Dodao je da je Mostar Bosna i Hercegovina u malom. 

- Ovaj dogovor je višestruko opasan za BiH jer ubija ideju multietničkog i građanskog Mostara. U ovom prijedlogu se ne tretira centralna zona i oni će biti diskriminirani. Zakon ne provodi odluke Ustavnog suda i nas ne obavezuje ono što su dogovorili Izetbegović i Čović - poručio je Nikšić. 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnica Borjana Krišto (HDZ) ovom prilikom istakla je da je jedan od potpisnika izmjena Izbornog zakona. 

- Ovim se provodi odluka Ustavnog suda BiH. Neću se posebno referirati na detalje. Predložit ću da se u uz ovu tačku razmatra i zaključak - pojasnila je Krišto. 

Zastupnik Branislav Borenović (PDP) kazao je da je protiv rasprave o ovom pitanju po hitnoj proceduri. 

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da je ovo dobar trenutak da se teško pitanje skine s dnevnog reda.

- Nisam potpuno sretan, jer dolazim iz Središnje Bosne, a nema predviđenog rješenja i za Travnik. Volio bih da se kameni spavač Švarc Šiling probudi, jer je jahao na mantri da je Travnik otvoreni grad. Nakon njega su došli drugi koji su ukinuli županije s posebnim statusom. Predložio sam i amandman da se riješi pitanje Travnika - poručio je Lovrinović. 

Dodao je da se prije svega obraća kolegama iz SDA. 

- Od kolega iz SDA očekujem da ovo razumiju. Ako je ovo model za Mostar, onda se može primijeniti na druge gradove u BiH. Travnik je doživio svašta i ovo zaslužuju Hrvati u Travniku - istakao je Lovrinović.  

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Damir Arnaut (Naša stranka) upozorio je kolegu Lovrinovića da tendenciozno ne koristi rečenicu "rahmetli Pedi Ašdaun". 

- To je tendenciozno i svakog ću prozvati za takve nacionalističke stvari - poručio je Arnaut. 

Zatupnik Zlatan Begić (DF) kazao je da bi zamolio kolegu Arnauta da niko nikog ovdje ne treba kako govoriti. 

- To je degutantno. Za kolegu Lovrinovića mislim da je ono što je rekao Lovrinović da je to što bi naši ljudi rekli "tobe jarabi i vela havle". Pozivam kolegu da ne ulazi u ovakve rasprave i nikom ovdje ne treba staratelj - poručio je Begić.

Zastupnik Dženan Đonlagić (DF) kazao je da smatra da je Arnaut davno prešlo granicu. 

- Ovo je prešlo granice uljudnosti i ne želim s njim da ulazim bilo kakvu raspravu niti prihvatam da sam bilo koji termin koristio tendenciozno - poručio je Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.