SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA

Čolo: Mene ne interesuje sporazum Izetbegović - Čović

Ovo je jedinstvena prilika da ne prepustimo Ustavnom sudu BiH da donosi pravila po kojima će se održati izbori u Mostaru

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

7.7.2020

U nastavku rasprave o izmjenama Izbornog zakona BiH, zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH osvrnuli su se i na eventualne izmjene Ustava BiH.

Zastupnici SDP-a kazali su da kategorično odbijaju da podrže ovakve izmjene Izbornog zakona.

Delegati HDZ-a odgovorili su da je to pitanje Ustava BiH i da ako treba onda se treba o tome posebno raspravljati.

Zastupnici u nastavku sjednice nastavili su koristeći instrument "krivog navoda" raspravljati o svemu više osim izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović u više navrata upozoravao zastupnike da se drže teme i da ne prekoračuju dopušteno vrijeme za diskusiju. 

Zastupnica Alma Čolo (SDA) kazala je da se izbori u Mostaru nisi održali već dva izborna ciklusa. 

- Prijelazni statut Mostara je bio problem, 2004. godine visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun ukida i donosi novi Statut grada i onda dolazi 2010. godina i odluka Ustavnog suda BiH. Tad sam branila Izborni zakon i Statut Mostara. Ustavni sud tad donosi presudu da odredbe Izbornog zakona nisu u skladu sa ustavnim principima. Nadalje birači centralne zone, njihovo izborno pravo se krši - pojasnila je Čolo. 

Dodala je nisu upravu zastupnici koji govore da je ovo dalje etnička podjela BiH. 

- Po presudi Evropskog suda ovaj Parlament treba da donese nove odredbe Izbornog zakona. Mene ne interesuje sporazum Izetbegović i Čović, mene interesuje da građanima Mostara omogućim da imaju izbore - poručila je Čolo.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Ovo je jedinstvena prilika da ne prepustimo Ustavnom sudu BiH da donosi pravila po kojima će se održati izbori u Mostaru. Mi samo u tih šest izbornih područja prilagođavamo broj vijećnika, a svi građani imaju pravo da glasaju za vijećnike na listi - poručila je Čolo.

Prema njenim riječima, ne treba u ovo pitanje uključivati i Travnik. 

- Travnik nemože, Sarajevo i Mostar imaju poseban tretman. Ovo je samo popunjavanje pravne praznine - naglasila je Čolo. 

Zastupnik Predrag Kojović (Naša stranka) kazao je da i dalje smatra da je sporazum SD i HDZ dalja etnička podjela BiH. 

- Presuda se mogla implementirati uz sporazum drugačijeg sadržaja - smatra Kojović.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.