ŠEF ODJELA ZA JAVNI REGISTAR DISTRIKTA BRČKO

Zlatko Jašarević: S biračkog spiska obrisano je 1.368 umrlih osoba

Od 1. oktobra 2018. do kraja maja ove godine u Matičnu knjigu umrlih upisano blizu 1.850 osoba, od toga samo njih pet nije do sada izbrisano, pojasnio Jašarević

Birački spiskovi u Brčkom revidirat će se svaki mjesec. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.7.2020

S biračkog spiska Distrikta Brčko skinuto je 1.368 umrlih osoba. Kazao je to za „Dnevni avaz“ šef Odjela za javni registar Distrikta Brčko Zlatko Jašarević.  

Prema njegovim riječima, Odjel za javni registar uvidio je da postoji određeni broj osoba koje su umrle u ranijem periodu, a nisu izbrisane iz Centralnog biračkog spiska.

Kvalitetno rješenje

- Odjel je formirao radnu grupu koja se bavila isključivo pitanjem neizbrisanih umrlih osoba. Pododjel za matičnu evidenciju, Pododjel za lične dokumente, zajedno s Centrom za birački spisak, identificirao je umrle osobe na području Distrikta Brčko BiH koje su bile upisane u Matičnu knjigu umrlih u Brčkom i koje su se još nalazile na biračkom spisku za period 2003.-2018. - pojasnio je.

Jašarević: Urađen je vrlo zahtjevan posao. Arhiv

Dodao je da je pregledan spisak od 16.234 upisane osobe u Matičnu knjigu umrlih (MKU) Brčkog i drugih MKU na području Distrikta Brčko. Sve umrle osobe su izbrisane, osim dvije, jer su razlikuju podaci iz Matične knjige umrlih od podataka upisanih u bazu IDDEEA-e.

- Uporedo s aktivnostima koje su se odnosile na raniji period, dogovoreno je da se na mjesečnom nivou Centru za birački spisak (CBS) dostavljaju izvještaji o umrlima za prethodni mjesec iz svih matičnih ureda na području Distrikta Brčko BiH da bi se redovno pratilo brisanje umrlih iz Centralnog biračkog spiska - naglasio je Jašarević. 

Pojasnio je da se od 1. oktobra 2018. brisanje umrlih birača na CBS-u prati na mjesečnom nivou.

Usklađivanje podataka

- Od 1. oktobra 2018. do 31. maja ove godine na području Distrikta Brčko BiH u Matičnu knjigu umrlih je upisano blizu 1.850 osoba, od toga samo njih pet nije do sada izbrisano. Kod tih osoba trenutno se radi na usklađivanju podataka u bazama matične evidencije i IDDEEA-e i, nakon završenog usklađivanja, ukoliko se sa stopostotnom sigurnošću utvrdi da se radi o istim osobama, i one će biti obrisane - istakao je Jašarević.

Ono što je još potrebno istaći, kaže Jašarević, jeste i provjera fiktivnih prebivališta.

- Trenutno Odjel za javni registar prilikom zamjene lične karte vrši provjeru prebivališta na način propisan u zakonu - pojasnio je Jašarević.

Očistiti biračke spiskove u cijeloj BiH

- Obratio sam se i Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Poručio sam da oni trebaju promovirati isti ovakav postupak. To nije lagan posao, ali je neophodan da bi se očistili birački spiskovi u svim općinama u BiH - kazao je Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.