GODIŠNJICA GENOCIDA

Umjesto iz Nezuka, “Marš mira” krenuo s Crnog vrha

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

8.7.2020

Polazak organiziran iz Crnog vrha - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Zbog složene epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona otkazano je za jučer planirano okupljanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH u Nezuku prije starta ovogodišnjeg “Marša mira”.  

Ovogodišnji Marš mira će biti održan u tri etape, tako da će danas učesnici prenoćiti u Glodima gdje će biti formiran kamp. Drugu noć (9. jula) kamp će biti formiran u Mravinjcima. Dolazak učesnika Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari očekuje se u poslijepodnevnim satima 10. jula.

- Ova aktivnost je otkazana zbog stanja u Nezuku izazvanog pandemijom koronavirusa. Nažalost, mještani su u teškoj situaciji zbog virusa pa je Organizacioni odbor (OO) odlučio da otkaže okupljanje veterana. Obavještavamo javnost i učesnike da „Marš mira 2020“ neće krenuti iz Nezuka. Polazak će biti organiziran 8. jula s Crnog vrha u 9 sati - rekao je predsjednik OO Hamdija Fejzić.  

Kamp u Liplju bit će formiran, tako da svi koji su ranije planirali ići u Nezuk trebaju krenuti ka kampu.

- Kao preživjeli i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, molim nadležne da pomognu mještanima Nezuka kojima je pandemija koronavirusa uzrokovala probleme. Nezuk je mjesto gdje su preživjeli iz puta smrti ugledali svjetlo i osjetili slobodu u julu 1995. godine. Mještani Nezuka svih ovih godina su pružali nesebičnu pomoć učesnicima “Marša mira” - poručio je Fejzić. 

U Potočarima će 11. jula biti ukopano devet žrtava genocida

U Komemorativnom centru u Tuzli porodica Kemala (Husein) Musića, rođenog 1968. godine u Glogovi kod Bratunca, dala je jučer saglasnost za ukop njegovih posmrtnih ostataka u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine. 

Musić je nestao 11. jula 1995. na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su 1999. ekshumirani iz dvije masovne grobnice na području Kozluka i Zvornika. Zvanično je identificiran 2006., ali se porodica tek jučer, 14 godina kasnije, odlučila za ukop ostataka.  

Tako će na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra biti ukopano devet žrtava. 

Iz Instituta za nestale osobe BiH kažu da broj nije konačan i porodice još imaju vremena da se odluče na ukop identificiranih žrtava. 

Posmrtni ostaci nalaze se u Komemorativnom centru u Tuzli, odakle će danas biti prebačeni u prostorije JKP „Gradska groblja“ Visoko. Ispraćaj tabuta iz Visokog za Potočare će biti upriličen 9. jula. 

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Salko (Ahme) Ibišević iz Ljubovije. On je imao svega 23 godine kada je likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci nađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje u općini Zvornik 2001. godine. 

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alija) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine. 

U mezarju Memorijalnog centra ove godine bit će ukopani: 

Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, 

Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima, 

Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše, 

Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini, 

Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. u Novoj Kasabi, 

Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici, 

Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama, 

Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. u Ljuboviji i 

Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.