OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE GENOCIDA

Preživjeli učesnici čuvaju tradiciju: Marš mira krenuo sa Crnog vrha

Pridržavamo se svih uputa nadležnih organa, rekao Munir Habibović – Munja, predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

8.7.2020

Preživjeli učesnici Marša smrti iz jula 1995. godine, veterani 28. divizije Armije R BiH, započeli su ovogodišnji Marš mira koji je zbog složene epidemiološke situacije startao sa uzvišenja Crni vrh.  

- Pridržavamo se svih uputa nadležnih organa. Grupe u koloni će se kretati u rasponu od 50-ak metara. Nikog nećemo vratiti, ali ćemo insistirati da se nosi maska i da se poštuje socijalna distanca – kaže Munir Habibović – Munja, predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira.


Krenuo Marš mira - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

S Crnog vrha je krenuo u prvi Marš mira 2005. godine, a na tom lokalotetu je pronađeno i najveće masovno stratište podrinjskih Bošnjaka.

Preživjeli učesnici Marša smrti ističu kako je svaki metar zemlje od Crnog vrha do Srebrenice natopljen krvlju njihovih saboraca.

Prvo konačište je predviđeno u Liplju gdje je formiran kamp, a sutra slijedi put preko planine Udrč do Pobuđa, te prekosutra od Pobuđa do Memorijalnog centra u Potočarima.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano devet žrtava genocida

U Komemorativnom centru u Tuzli porodica Kemala (Husein) Musića, rođenog 1968. godine u Glogovi kod Bratunca, dala je jučer saglasnost za ukop njegovih posmrtnih ostataka u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine.

Musić je nestao 11. jula 1995. na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su 1999. ekshumirani iz dvije masovne grobnice na području Kozluka i Zvornika. Zvanično je identificiran 2006., ali se porodica tek jučer, 14 godina kasnije, odlučila za ukop ostataka.   

Tako će na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra biti ukopano devet žrtava.

Iz Instituta za nestale osobe BiH kažu da broj nije konačan i porodice još imaju vremena da se odluče na ukop identificiranih žrtava.

Posmrtni ostaci nalaze se u Komemorativnom centru u Tuzli, odakle će danas biti prebačeni u prostorije JKP „Gradska groblja“ Visoko. Ispraćaj tabuta iz Visokog za Potočare će biti upriličen 9. jula.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Salko (Ahme) Ibišević iz Ljubovije. On je imao svega 23 godine kada je likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci nađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alija) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra ove godine bit će ukopani:

Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama,

Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima,

Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše,

Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini,

Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. u Novoj Kasabi,

Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici,

Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama,

Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. u Ljuboviji i

Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.