SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA BIH

Miletić: Ko i po kojem osnovu je korisnik sredstava od 1,5 milijardi KM?

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da njeno pitanje se odnosi na neusvajanja revidirane strategije za predmete ratnih zločina u BiH

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

8.7.2020

U nastavku današnje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH uslijedilo je postavljenja delegatskih pitanja.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD).

Delegat Zlatko Miletić (Nezavisni) kazao je da dugo čeka da postavi svoje pitanje.

- U cilju javne podjele novca koje je BiH dobila u doba pandemije, molim da mi se dostavi informacija da li postoji mogućnost da se osigura pristup informacija ko i po kojem osnovu je korisnik sredstava od 1,5 milijardi KM – istakao je Miletić.

Dodao je da namjera nije da Dom utiče na raspodjelu tog novca.

- Želim da određenim ministarstvima postavim pitanje, kako bi skrenuli pažnju, a ne ispali babroga. Pitao sam da li kod nas postoji famozno koordinaciono tijelo i da li su se ikad uspjeli da dogovore o raspodjeli humanitarne pomoći. Uzeo sam sebi za pravo da visokom predstavniku pošaljem inicijativu za spriječavanje negiranja genocida – kazao je Miletić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da će biti još teža ekoniomska situacija u BiH, a zbog koronavirusa.  

- Okončali smo povlačenje sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona eura. Raspodjelili smo taj novac na entitete. Mogu vam dati informaciju da pregovori s EU traju u smislu povlačenja makroekonomske pomoći – pojasnio je Bevanda.

Delegat Denis Bećirović uputio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministrara BiH Zoranu Tegeltiji.

- Kad god uputim ovakvu vrstu pitanja, on se ne pojavi na sjednici Doma. A pitanje se odnosi na poštivanje presuda međunarodnih presuda kojima je utvrđeno da se dogodio genocid nad Bošnjacima. Prem poslovniku on je bio dužan da u pisanoj formi da odgovori, ali ni to nije učinio. Imamo na djelu brutalno negiranje presuda – poručio je Bećirović.

Dodao je da ponovo poziva visokog predstavnika u BiH da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida nad Bošnjacima. 

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da njeno pitanje se odnosi na neusvajanja revidirane strategije za predmete ratnih zločina u BiH. 

- Nemamo valjane strategije i ako ima nekih pokušaja. Ratni zločini se moraju riješiti na svim stranama. Poznatih počinilaca je oko 4.500 i isto toliko je nepoznatih. Predviđeno je i prebacivanje 200 predmeta nižim tužilaštvima. Šta se dešava sa ovom strategijom i što ona nije usvojena. Zašto se ovaj dokument već dvije godine skida sa sjednice Savjeta ministara BiH, to sad radi ministrica Turković, a prije nje Semiha Borovac - pojasnila je Majkić. 

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Dodala je da odgovor traži od ministra pravde BiH Josipa Grubeše. 

Delegat Mladen Bosić (SDS) kazao je da je njegovo pitanje bilo upućeno predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji. 

- Prošlo je 7 mjeseci od izlaganja ekspozea na početku mandata ovog saziva Savjeta ministara i tek danas imamo na dnevnom redu budžet za 2020. godinu, smatrate li da vi snosite odgovornost za ovo stanje - upitao je Bosić.

Delegatkinja Marina Pendeš (HDZ) istakla je da već na 10 svojih delegatskih pitanja nikad nije dobila odgovor i ako je istekao predviđeni rok od 30 dana. 

Delegat Asim Sarajlić (SDA) istakao je da nije dobio odgovor od Tužilaštva BiH o broju predmeta ratnih zločina s "A" liste.

- Skoro dva mjeseca čekam konkretan odgovor na svoja tri pitanja na ovu temu - pojasnio je Sarajlić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.