ORGANIZIRANA DUHANSKA MAFIJA

"Avaz" otkriva: SIPA u akciji "Delta" uhapsila 26 osoba

Ukupno su u ovoj akciji osumnjičene 34 osobe, ali mnogi od njih, kako nam je rečeno, nisu dostupne organima gonjenja

SIPA: Akcija na više lokacija. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

8.7.2020

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije kodnog naziva "Delta", koja je jučer provedena širom Federacije na 29 lokacija, uhapsili su ukupno 26 osoba koje su sumnjiče za organizirani kriminal u vezi nezakonite proizvodnje i otkupa duhana i duhanskih prerađevina, otkriva "Avaz"

Ukupno su u ovoj akciji osumnjičene 34 osobe, ali mnogi od njih, kako nam je rečeno, nisu dostupne organima gonjenja. Oni se nalaze van granica BiH. 

Na čelu ove grupe, koja se sumnjiči da je budžet BiH oštetila za 36 miliona KM nalazi se jedan Hercegovac. On je od ranije poznat organima gonjena, a povratnik je u kršenju mnogih krivičnih djela.


SIPA: Akcija na više lokacija. Avaz

U dosadašnjem dijelu su otkriveni i privremeno oduzete mašine za rezanje duhana, rezani duhan, fabrički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme", utvrđeno je.

Meta akcije kodnog naziva “Delta” su osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, te djelujući izvan sustava akciznih dadžbina, oštetile budžet Bosne i Hercegovine za višemilionske iznose, rečeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.