SJEĆANJE NA GENOCID

Reis Kavazović: Žrtve ne traže ništa do priznanja njihove patnje i stradanja, traže istinu i pravdu

Pitanje je samo kako se mi prema tom zlu odnosimo, da li mu se suprotstavljamo ili ga hrabrimo, veličamo i opravdavamo, rekao resi Kavazović

Reis Kavazović: Nema imunih društava i naroda na zlo. Avaz

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

8.7.2020

Konferencijom pod nazivom „Dvadeset peta godišnjica od genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini“ Islamska zajednica u BiH je još jednom podsjetila na poseban i sistematičan zločin kojem su muslimani u BiH od 1992. do 1995.godine bili izloženi, a to je zločin silovanja.

25 godina od genocida, kazao je u svom obraćanju reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, prilika je da mi u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu podsjetimo da mržnja, nacionalizam i rasizam podjednako pogađaju sve nas, bez izuzetka. 

- Nema imunih društava i naroda na zlo. Pitanje je samo kako se mi prema tom zlu odnosimo, da li mu se suprotstavljamo ili ga hrabrimo, veličamo i opravdavamo. Živimo u nadi da će svijetom zavladati mir i zajedničke univerzalne vrijednosti ljubavi i solidarnosti među ljudima, koji neće dozvoliti da se on ponovi – kazao je Kavazović. 

Žrtve genocida u Srebrenici, naglasio je on, posebno boli to što i nakon četvrt stoljeća, nakon pravosnažnih presuda dva međunarodna suda, stotina otkrivenih masovnih grobnica i hiljada svjedočanstava preživjelih "imamo ne samo pojedince nego i zvaničnike koji, kako u Bosni, tako i u susjednoj Srbiji, a nažalost u posljednje vrijeme i u svijetu, čak i institucionalno, odlikuju osobe koje negiraju genocid - takvi, svjesno ubijaju te ljude po drugi put".

U okviru konferencije u holu Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je i izložba - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

 - Žrtve ne traže ništa do priznanja njihove patnje i stradanja, traže istinu i pravdu, a bez istine i pravde svijet ne opstaje. Zato, kada se sjećamo genocida u Srebrenici, to činimo ne samo zato što branimo pripadnike svoga naroda, nego zato što želimo zaštititi ljudskost na ovome svijetu, ispričati istinu o zlu i dati smiraj žrtvama - poručio je reis Kavazović.

Učesnici konferencije, eminentni profesori Admir Mulaosmanović, Muhamed Jusić, Hikmet Karčić, Mevludin Hasanović, Amra Delić, Lamija Tiro, Samid Šarenkapić, govorili su razmjerama i karakteristikama genocida, negiranju genocida, planskim zločinima silovanja i seksualnih zlostavljanja u vrijeme agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. 

U okviru konferencije u holu Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je i izložba pod nazivom „Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost“ autora Hikmeta Karčića, istraživača sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.