PROBLEMI U KRAJINI

Maloljetnici bez pratnje: Gdje smjestiti 140 migranata

Prethodno smo više od 80 maloljetnika smjestili u centre Borići i Sedra, rekla ministrica Ćemalović

Formirana grupa koja će prikupiti sav potreban materijal. Arhiv

Avaz.ba / Fena

8.7.2020

Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem su sastanku ponovo istakli problem neadekvatnog smještaja maloljetnih osoba bez pratnje u migracionim centrima Bira i Miral.

- Tražimo rješenje, odnosno pomoć u pronalasku adekvatnijeg smještaja za 140 maloljetnika u prihvatnim centrima Bira i Miral. Prethodno smo više od 80 maloljetnika smjestili u centre Borići i Sedra, tako da smo u potpunosti iskoristili sve smještajne kapacitete. Od jučer više nemamo mjesta ni za porodice s djecom, koje ćemo od sada morati vraćati u Ušivak - izjavila je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović. 

Naglašeno je kako se i dalje insistira na zatvaranju prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, s obzirom da je riječ o objektima u privatnom vlasništvu i to u gradskim središtima. 

- Formirana je grupa koja će prikupiti sav potreban materijal koji će biti upućen prema Kantonalnoj skupštini. Već postoji zaključak o zatvaranju Bire, međutim sada ćemo tražiti konkretne mjere, jer ne smijemo dočekati zimu s ova dva prihvatna centra - dodala je Ćemalović. 

Još jednom je zatražen adekvatniji angažman Vijeća ministara BiH, odnosno koordinacija aktivnosti i pomoć uslijed nekontrolisanog priliva migranata na područje tog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.