SASTANAK U SARAJEVU

Ministar Košarac i ambasador Satler razgovarali o podršci bh. privredi

Košarac je zatražio podršku ambasadora Satlera u razmatranju mogućnosti da BiH dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice EU

Košarac i Satler tokom sastanka. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Avaz.ba

8.7.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o aktuelnim temama i saniranju posljedica COVID-19 pandemije na privredu u BiH.

Ministar Košarac informisao je ambasadora Satlera o potrebi za dodatnim angažmanom u spoljnotrgovinskom prometu crvenog mesa, s obzirom na ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum u BiH usljed pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva.

Košarac je zatražio podršku ambasadora Satlera u razmatranju mogućnosti da BiH dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice EU. U tom kontekstu, Satler je izrazio opredjeljenje da se razmotri podrška u skladu sa definisanim procedurama i praksama zemalja regiona.


Razgovarano i o pomoći u oporavku turizma. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Na sastanku je razgovarano i o pomoći u oporavku turizma, budući da je ovaj sektor najviše pogođen pandemijom COVID-19. Sagovornici su razmijenili mišljenje o projektima koje EU realizira u cilju podrške domaćem turističkom sektoru te konstatirali da je ova privredna grana od izuzetne važnosti za lokalni razvoj, posebno nakon pandemije.

Ambasador Satler je istakao važnost izrade Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja bi omogućila korištenje sredstava EU za ovaj sektor.

Bilateralni susret ministra Košarca i ambasadora Satlera u sjedištu Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon sastanka i potpisivanja Memoranduma o saradnji na Projektu biciklističke staze Sarajevo – Pale, kojem su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te načelnici opština Pale i Istočni Stari Grad Boško Jugović i Bojo Gašanović te predstavnik sarajevske opštine Stari Grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.