ISPRAĆAJ ŽRTAVA GENOCIDA

Mašović: Nijedna porodica neće biti uskraćena da naknadno pronađeni dijelovi skeleta budu ukopani

Zločinci su se dobro potrudili da sakriju tragove svojih djela, rekao Mašović

Amor Mašović. E. Trako

Piše: E. T. / Avaz.ba

9.7.2020

Predsjednik Komisije za traženje nestalih Federacije BIH Amor Mašović koji se nalazi u Visokom odakle će danas krenuti tri kombija sa devet posmrtnih ostataka, rekao je da je ovo najmanji broj žrtava koji ispraćamo od kada se klanja kolektivna dženaza. 

- Članovi porodica jos uvijek nisu dali na DNK izvještaj. Zbog pandemije nisu mogli doći u Tuzlu. Ili što su skeletni ostaci vrlo skromni. Znamo da je to tako jer su zločinci raskomadali tijela žrtava i odvozili na sekundarne i tercijarne lokacije. Zato su skeleti nekompletni. Svi znate za slučaj mladića iz Vlasenice čije je tijelo pronađeno na pet lokacija. Moram reći da su neke od ovih devet žrtava identificirane prije 14 godina, ali porodice nisu imale snage do sada da ih ukopaju. Ono što mi iz Instituta za nestale osobe poručujemo, jeste da nijedna porodica neće biti uskraćena za mogućnost da naknadno pronađeni dijelovi skeleta budu ukopani - kazao je Masović.

Već u ponedjeljak počet će sa procesom reekshumacije. 

- Ovaj proces će se nastaviti, nažalost, decenijama, jer su se zločinci dobro potrudili da sakriju tragove svojih zlocina, dodao je Mašović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.