PREDSTAVNIČKI DOM

Rasprava o budžetu: Šta je sa ANP-om i članstvom u NATO-u, za to nema novca

Ima li išta važnije u BiH od zapošljavanja u javni sektor, pitaju se parlamentarci

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. /Avaz.ba

9.7.2020

Raspravom o državnom budžetu nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda govorio je o proceduri, te svim okolnostima koje su nastale zbog koronavirusa i uslova kojima je morao biti prilagođen.

Zastupnik Jasim Emirć (A-SDA) kazao je da ovaj Budžet treba i mora imati restriktivan karakter, ali usprkos smanjenju pojedinih stavki kada vidimo da se nastavlja kontinuitet novih zapošljhavanja onda to i nije baš tako.

- Vrlo je neizvjsno izvršenje budžeta. Predviđa se pad BDP-a za tri posto, dakle neće biti rasta. Ono što smatram da je neuobičajno jeste novo zapošljavanje, pa je za ovu godinu nastavljen kontinuitet zapošljavanja u javnom sektoru i to za najmanje 57 osoba. Npr. zaposlit će se u Službi za zajedničke osobe 30 osoba....Samo za nova zapošljavanja izdvojit ćemo milion maraka - kazao je Emrić, pitajući se ima li išta bitnije u ovoj državi od zapošljavanja.

- Ja pitam gdje su sredstva za migrantsku krizu. Zašto nismo sagledali tu situaciju, pa uvrstili minimalna neophodna sredstava – istakao je Emrić, dajući amandman da se samnji tekuća rezerva za 450.000 KM i otvori stavka transfer durgim nivoima vlasti.

Zastupnica Mira Pekić istakla je da je budžet povećan za 30 miliona u odnosu na prošlu godinu.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Po prvi put ove godine mi od prihoda od PDV uzimamo 780 miliona i to je nešto što mogu da trpe prihodi. Budžetska rezerva je skoro 30 miliona i to je prvi put tako, ranije je bilo oko 4 miliona. Trebali smo uzeti u obzir i očekivani pad prihoda od poreza. Stoga zahvatanje 30 miliona više od PDV, a da bi se finansirale institucije na državnom nivou nema smisla. Nama je budžetska rezerva viša nego što imaju pojedini budžetski korisnici – pojasnila je Pekić.  

Zastupnik Saša Magazinović (SDP) kazao je da su svi zastupnici ovog doma bili poniženi. 

- Poslali ste nas u hodnike i kancelarije da čekaju šta će se tri čovjeka dogovoriti. Osjećam to poniženje individualno. Danas je očigledno da poslanici iste te većine nemaju dozvolu da govore od one trojice koji njima upravljaju na daljinski. Imamo ideju da vas i mi danas ponižavamo, različitim pauzama i odugovlačenjima. Ne znam da li su vam javili ali dogovor iz Istočnog Sarajeva je propao, jer je po prvi put u historiji sjednica Vijeća ministara je prekinuta jer nije usvojen dnevni red – istakao je Magazinović. 

Upitao je šta je sa ANP-om i NATO savezom, jer se to ne vidi u ovom budžetu.

- Ministarstvo odbrane ne stoji dobro prema ovom budžetu – naglasio je Magazinović.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA) upozorio je Magazinovića da krši kodeks ponašanja izjavljujući da zastupnici vladajuće većine trebaju nekog pitati da se jave za diskusiju na sjednici.

- Ni mi nismo zadovoljni budžetom, ali ovo činimo kako bi se osigurao novac i proveli lokalni izbori – naglasio je Mehmedović.

Magazinović je odgovorio da cijeni kolegu Mehmedovića.

- Vi ste kolega Mehmedoviću rekli da niste dobili naputak. Pošto naputke daje Čović, pa molim da ga neko obavijsti da naputak nije stigao, a ne znam dali je Bakir Izetbegović poslao neku instrukciju – pojasnio je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.