GODIŠNJICA GENOCIDA

Džaferović: Pozivam sve one koji šute da kažu gdje su masovne grobnice

Usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida je minimum koji moramo uraditi, naglasio je Džaferović

Piše: E. Trako

9.7.2020

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je danas u Sarajevu na ispraćaju tabuta ubijenih Srebreničana prema Potočarima, da ćemo se sjećati žrtava i odavati im poštovanje kako to treba raditi civilizirani svijet.

- Tako će biti i ove godine. Hvala zvaničnicima iz cijelog svijeta koji su uputili svoje poruke koje će biti prikazane u Potočarima 11. jula. Odnos prema prošlosti treba da bude isparvno shvaćen od svih u BiH i regionu. Nažalost, imamo problem s politikama koje ne žele poštovati žrtve genocida, odati im poštovanje i poštovati presude međunarodnih sudova - rekao je Džaferović.

Napomenuo je da je to preduvjet za sve buduće odnose u BiH i regionu.

- Želim da dođe to vrijeme kada će se prestati s negiranjem genocida, kada će oni koji veličaju zločince prestati s tim. Da se na bazi istine i pravde i jednog općeg poštovanja nastave graditi odnosi u BiH i regionu. Problem je i u tome što brojne žrtve još nisu pronađane. Postoji zavjera šutnje. Pozivam sve da kažu gdje su masovne grobnice, da se žrtve dostojanstveno pokopaju. Za genocid je odgovarala samo nekolicima visokorangiranih policijskih autoriteta. Gdje su ostali izvršioci, kojih je masa - rekao je Džaferović.


Džaferović: Evo prilike da Incko donese zakon. E. Trako

Na pitanje zbog čega još nije usvojen zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Džaferović je kazao da su mnogo puta u Parlamentu BiH pokušavali usvojit ovaj zakon.


- To je minimum koji trebamo uraditi. Nažalost političke snage koje negiraju genocid to ne žele. Smatram da je visoki predstavnik u BiH davno trebao proglasiti taj zakon. Evo prilike ovih dana da to uradi. Obratit ću se i Vijeću sigurnosti UN-a i tražiti da se to uradi. To je minimum koji traže i zaslužuju žrtve genocida - poručio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.