PREDSTAVNIČKI DOM

Sanja Vulić: Raduje me da u budžetu nema sredstava za NATO, sad je svima jasno da Dodik to nije potpisao

Zastupnik Branislav Borenović (PDP) kazao je da se za diskusiju javljaju samo zastupnici iz opozicije

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

9.7.2020

Završena je rasprava o budžetu u prvom čitanju, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović objavio je pauzu od pola sata, a prije izjašnjavanja zastupnika o predloženom budžetu.

Tokom rasprave, zastupnica Nada Mladina (SDP) govoreći o državnom budžetu na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH kazala je da su svi nezadovoljni tim dokumentom.

- Nezadovoljni smo što smo u ovoj situaciji u kojoj se našao cijeli svijet. Sigurna sam da je ovaj budžet pažljivo kreiran, ali da je ovaj put bilo puno poteškoća. Kad govorimo o ovom prijedlogu, onda raspravljamo u smislu podnošenja amandmana, a ja do sad nisam čula niti jedan amandman. Ja ga nemam, ali možda bi lijepo bilo da sami sebe ne mučimo, i da nam se objasni zašto ovo nije moglo biti bolje – istakla je Mladina.

Pozvala je zastuonike da podnesu svoje amandmane, pa da se o tome raspravlja.

Zastupnik Branislav Borenović (PDP) kazao je da se za diskusiju javljaju samo zastupnici iz opozicije.

- Četiri godine smo imali isti budžetski okvir i tada su svi imali stav da se on ne povećava. Odjednom se ta politika promijenila, a kako se promijenila vlast. Očigledno je da je Savjet ministara igračka i da se ovim budžetom ucjenjivalo i trgovalo. Došli smo do toga da imamo budžet koji će biti po principu uzmi ili ostavi. Imamo priznanje da je jedna institucija povećala za više od 20 posto, mislim na Predsjedništvo. To su centri moći, a onda pričamo o tome kako da zaštitimo granice u jeku migrantske krize – naglasio je Borenović.

Dodoa je da bi bilo dobro da se pojasni zašto su umanjenja sredstva za Sud BiH, a povećana za Tužilaštvo BiH.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Imamo prihode od prestanka državljanstva. Od toga je predviđeno u iznosu 2.550.000 KM. Taj prihod je opet izuzetno visok i pokazuje da je dramatično visok broj odlazak stanovništva – istakao je Borenović.  

Zastupnica Alma Čolo (SDA) istakla je da nije ekonomista i da se s tog aspekta čini da je prijedlog realan.

- Pogledala sam prošlogodišnji budžet i vidjela da 75 posto budžetskih korisnika ima smanjen budžet. To je dobro i znači da su se ljudi prilagodili pandemiji. Vidjela sam da neke institucije imaju značajan budžet, kao državni zatvor, pa i CIK. Kad je u pitanuu Granična policija imamo povećanje od preko 3 miliona – kazal je Čolo.

Dodala je da niko ovim ljudima niko ne može naređivati kako će glasati i hoće li se javiti za diskusiju.

Zastupnik Zukan Helez (SDP) kazao je da zastupnica Čolo nije upravu.

- Tačno je da su smanjenje stavke u većini ministarstava, ali to su nabavke, ali za plaće su sredstva povećana – istakao je Helez.

Zastupnica Sanja Vulić (SNSD) istakla je da je sramota za državu što imamo parlamentrace koji se nisu uspjeli izboriti da dobiju nacrt do 15. decembra.

- Mene niko ne može ućutkati i da govorim ono što mislim. Podržavam stručne diskusije. Raduje me da nema novca za NATO, a govorili ste da je Dodik potpisao put za NATO. Neplaniranje tih sredstava potvrđuje da nema NATO-a i pada u vodu sve što ste govorili o lideru na kojeg je SNSD ponosan i koji vas toliko nervira – istakla je Vulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.