MARŠ MIRA KRENUO IZ ŽEPE

Hodžić: Od desete godine sam ovdje, to je najmanje što možemo učiniti za žrtve

Bilo je mnogo više onih koji su htjeli ići, ali smo ih morali vratiti zbog pandemije, rekao Pirić

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

9.7.2020

Broj učesnika je ograničen na 50 - Avaz
Hazim Pirić - Avaz
Dnevni avaz
Admir Hodžić - Avaz
Dnevni avaz
+3

Oko 50 učesnika Marša mira krenulo je jutros iz Žepe, kako bi stigli u Potočare i prisustvovali obilježavanju 25. godišnjice genocida i dženazi  žrtvama koje će pronaći svoj smiraj. Broj učesnika je ograničen, a pravila promijenjena zbog pandemije koronavirusa, ali sa prijateljima iz Bosanske Krajine, Sarajeva, Mostara i drugih gradova Žepljaci nastoje sačuvati tradiciju, sjećanje na genocid i žrtve Srebrenice.

- Ove godine, zbog pandemije, broj učesnika je ograničen na 50. Bilo je mnogo više onih koji su htjeli ići, ali smo ih morali vratiti. Daće Bog da ugodinu bude bolje. Maršruta se ne mijenja, s tim da sada moramo nositi maske, rukavice, držati socijalnu distancu tokom marša – kazao nam je vođa puta Hazim Pirić.

Admir Hodžić je iz Sarajeva, ali njegov otac porijeklom je iz Žepe. Rođen je nakon rata, ali sa dosta emocija govori o stradanju Srebrenice, ali i Žepe, malom mjestu na koje se tokom agresije takođe sručilo veliko zlo.

– To je jedan od razlog zbog kojeg sam tu, a najveći je da odemo i odamo počast žrtvama Srebrenice. Od desete godine sam ovdje, prvi put sam krenuo kao dijete od 13 godina, svake godine sam tu i svake godine ću ići. To je najmanje što možemo učiniti za sve te žrtve – kaže Hodžić.

Sudionici marša Žepa – Potočari preći će put dug oko 60 kilometara, a u njihovoj pratnji su i ekipe Hitne pomoći Sarajevo i Gorske službe spašavanja Novi Grad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.