GENOCID U SREBRENICI

Obnovljena spomen soba u Potočarima

Spomen soba žrtvama Srebrenice je otvorena prije 17 godina

Spomen soba. Info Galerija

L. M. / Avaz.ba

9.7.2020

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, saradnjom Galerije 11/07/95 i Memorijalnog Centra Srebrenica - Potočari, obnovljena je spomen soba koja se nalazi unutar kompleksa Memorijalnog Centra.  

Spomen soba žrtvama Srebrenice je otvorena prije 17 godina, kada je tadašnji američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) zvanično otvorio Memorijalni Centar u Potočarima pred oko 30 hiljada ljudi. Tada je bivša Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Austriji poklonila izložbu kao prvi umjetnički rad spomen sobe. Ambasadorica Hunt je kroz svoj angažman u ratu, ali i nakon rata, imala izuzetno značajnu ulogu u afirmaciji istine o stradanjima u Bosni i Hercegovini. Njen rad posebno je bio usmjeren na pomoć preživjelim ženama - žrtvama rata.

Fotografije koje se nalaze na zidovima sobe svjedoče o genocidu, posljedicama genocida i traumi nestanka, traženja, identificiranja i ukopa ubijenih Srebreničana.

Od 2003. godine pa do danas, kroz spomen sobu je, prema riječima uposlenih Memorijalnog Centra u Potočarima, prošlo preko milion i dvjesto hiljada posjetitelja. Sedamneast godina nakon otvaranja Memorijalnog Centra i dvadeset i pet godina nakon genocida, spomen soba je obnovljena kako bi i dalje nastavila biti dostojanstveno mjesto odavanja počasti žrtvama. 

Izjava Ambasadorice Hunt

Povodom obnove spomen sobe i izložbe, Ambasadorica Hunt se obratila i kazala kako joj je izrazita čast što će danas vidjeti svoje ime na zidu posvećenom sjećanju na brojne heroje.

- Genocid je bio užas u kojem su srpske snage masakrirale hiljade nenaoružanih muslimana, mahom muškaraca i dječaka. Ipak, uprkos tom mračnom periodu, glas preživjelih je opstao- kazala je Hunt.


Spomen soba. Info Galerija

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.