PREDLAŽU IZMJENE ZAKONA

Bakalar: CIK BiH nije finansijski neovisna institucija

Izborni zakon treba da sadrži odredbu da institucije moraju pružiti podršku rada CIK-a

Bakalar: Prvi put smo se našli u ovoj situaciji. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

9.7.2020

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas je usvojila zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH kojim se želi osigurati finansijska nezavisnost ovog tijela.

Time bi se izbjeglo da i dalje nisu osigurana finansijska sredstva CIK-u za organizaciju izbora iako su oni već raspisani.

CIK predlaže dopune Zakona, odnosno alternativni način osiguranja sredstava ukoliko ona nisu osigurana u zakonskom roku. Ta alternativa značila bi obavezu Vijeća ministara BiH da na zahtjev CIK-a donose posebnu odluku kojom će se osigurati sredstva za provođenje izbora u roku od osam dana.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar kazao je tokom današnje sjednice da se CIK BiH prvi put našao u ovoj situaciji. 

- Institucije nisu osigurale sredstva za organizaciju izbora. Ovo je naša inicijativa, a nastojimo da se ispune zakonske garancije. Izborni zakon treba da sadrži odredbu da institucije moraju pružiti podršku rada CIK-a - istakao je Bakalar.

CIK predlaže da se sredstva osiguravaju u zakonskom roku. Ilustracija

Dodao je da su otvorena i neka druga pitanja, a koja se tiču nezavisnosti CIK-a BiH. 

- Vrlo je jasno da mi nismo finansijski neovisna institucija i ne možemo da kreiramo vlastiti proračun, već se on kreira u institucijama – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da se treba otvoriti pitanje finansijske nezavisnosti CIK-a BiH.

- CIK BiH predlaže da se sredstva osiguravaju u zakonskom roku i da se to uvede u Izborni zakon BiH. Stoga smo pripremili amandmane na pomenuto zakonsko rješenje – rekao je Bakalar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.