SAOPĆENJE

DF: To je novi pokušaj gašenja demokratije i pljuvanje u lice kompletnoj međunarodnoj zajednici

Pošto Čović na izborima nije mogao dobiti šta želi, i počinje gubiti moć u institucijama BiH, on bi da na izbore više i ne idemo, stoji u saopćenju

Željko Komšić, predsjednik DF-a. Arhiv

Avaz.ba

9.7.2020

Iz Demokratske fronte danas su se oglasili saopćenjem nakon obaranja državnog budžeta glasovima zastupnika HDZ i SNSD čime se, kako su naveli, pokušavaju odgoditi izbori.  

- To je novi pokušaj gašenja demokratije i pljuvanje u lice kompletnoj međunarodnoj zajednici koja se zalaže za održavanje izbora. Dobro poznati plan koji je HDZ sa svojim partnerom SNSD-om želio provesti na prošlim izborima, a koji je glasovima građana spriječen, sada se nastavlja novim metodama, a jedini cilj je uništavanje institucija Bosne i Hercegovine i demokratije, kako bi se BiH prikazala kao nefunkcionalna država koja se treba raspasti. Pošto Čović na izborima nije mogao dobiti šta želi, i počinje gubiti moć u institucijama BiH, on bi da na izbore više i ne idemo. Sada je u tome dobio i podršku Milorada Dodika. Smatramo da sve probosanske stranke moraju istrajati u zahtjevima za održavanjem izbora, i izdržati pritisak koji prave politički neprijatelji države kako bi zaštitili svoj destruktivni utjecaj u institucijama BiH. DF izražava žaljenje što su pojedine stranke poput SDP i NS bile suzdržane prilikom glasanja za budžet, što je preduslov za održavanje izbora. Smatramo da su tim nepromišljenim potezom dali vjetar u leđa rušilačkim politikama HDZ-a i SNSD. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će uvidjeti pogrešnost takvog suzdržanog političkog stava. Također, jednako je važno odbiti pozive ekstremno desničarskih stranaka poput NiP-a koje najavljuju nasilje u Sarajevu, a jasno je da se krivci za odgađanje lokalnih izbora ne nalaze u Sarajevu nego u centralama SNSD-a i HDZ-a u Banja Luci i Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.