BORBA PROTIV EPIDEMIJE

Medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle krenuli u Novi Pazar

Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus

Piše: A. Č. / Avaz.ba

10.7.2020

Tim jutros krenuo na put - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine krenuli su danas iz Sarajeva i Tuzle u Novi Pazar kako bi pružili svoju pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Timovi bh. stručnjaka čine zdravstveni radnici iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli te sarajevske Hitne pomoći.

Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvodit će doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektologiju KCUS-a. 

Iz ove zdravstvene ustanove u Novi Pazar ići će još i prim. dr. Ilijaz Aslani, ljkar specijalista anesteziolog, dr. sci. med. Refet Gojak, ljekar specijalista infektolog, dr. Tarik Hajro, ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. Muhamed Kubat, ljekar na specijalizaciji iz anestezije i dr. Semir Hrvo ljekar na specijalizaciji iz infektologije.  

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo šalje tri uposlenika. U Novi Pazar ide direktor Hitne pomoći mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, te Sedin Popara i Adnan Salčin, hitni medicinski tehničari.

Tim s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla činit će šest ljudi, tri specijalista i tri medicinska tehničara, rekao je jutros Vahid Jusufović, generalni direktor UKC-a. Na čelu tima UKC-a je hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović, koji ima iskustvo s operativnih zahvatima COVID pozitivnih pacijenata.

Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana. Avaz

- Razlog su vapaji naroda Sandžaka i kolega medicinara, odlučili smo se na humanu gestu. Želim naglasiti da Hitna pomoć baštini kolegijalan odnos prema svima kojima je pomoć potrebna. Bili smo na raspolaganju i kolegama u Zagrebu kada je nedavno bio zemljotres. Ja sam prebolio koronavirus i znam šta to znači. Nadam se da ćemo biti od koristi. Ono za čime oni vape je medicinski kadar - rekao je Zalihić. 

Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus. 

- Sedam zaposlenika KCUS-a nalazi se u timu ove zdravstvene ustanove koja ide za Sandžak. Predvodi ih šef Klinike za infektologiju doc. dr. Rusmir Baljić, zatim dr.sci.med. Gojak Refet, infektolog, Hrvo Semir, ljekar specijalizant infektologije, prim.dr Ilijaz Aslani, anesteziolog, dr. Tarik Hajro, fizijatar, dr. Redžović Ernest, ljekar specijalizant anesteziologije intenzivne medicine i reanimatologije i Kubat Muhamed, ljekar specijalizant anesteziologije intenzivne medicine i reanimatologije

Uz ovu pomoć, koju je osigurao KCUS,  imali smo i logističku pomoć gradonačelnika Abdulaha Skake koji je pripremio prijevoz za naše doktore. Islamska zajednica je dala 100.000 KM za kupovinu zaštitne opreme koja je potrebna za zaštitu ljekara koji dolaze u Sandžak, ali i za ljekare koji tamo rade - rekla je generalna dorektorica KCUS-a Sebija Izetbegović..

Dodala je da će napravit dogovor o načinu rada i smjenama kao i o načinu na koji će najbolje moći pomoći, a da pri tome budu zaštićeni. 

- Sretni smo što možemo pomoći narodu Sandžaka. Mi smo još prije deset dana bili spakovani, no za deset dana se promijenila situacija u Sarajevu pa smo morali malo promijeniti ekipu, ali spremni smo da pomognemo i nadam se da će naše kolege mnogo doprinijeti, jer oni imaju izvanredno iskustvo, odlični su medicinski znalci i nadam se da će doprinijeti u savladavanju pandemije - izjavila je Izetbegović.

Kombi za doktore osigurao je grad Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.