REAKCIJE

Krišto: SDA bi da sve određuje, a drugi da budu njihova ikebana

Dogovor se odnosio i na izmjene Izbornog zakona, kadrovanje i budžet kao poseban dio, ali ništa od toga nije ispoštovano, naglasila je Krišto.

Krišto: Sve jasno. Arhiv

Srna / Avaz.ba

10.7.2020

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je u intervjuu Srni da su lideri tri stranke - HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA dogovorili kako da se stvari u BiH pomjere naprijed, ali da je SDA odmah nakon sastanka na svoj način tumačila dogovor.

Krišto, koja je i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakla je da je to bilo očigledno i na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je navela da su prije tri dana sa liderima HDZ-a Draganom Čovićem, SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem bili i predstavnici Kolegijuma oba doma parlamenta i predstavnik Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda i da su dogovorili da ubrzano počne da se rješava sve što se nalazi na dnevnom redu i Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Dogovor se odnosio i na izmjene Izbornog zakona, kadrovanje i budžet kao poseban dio, ali ništa od toga nije ispoštovano - naglasila je Krišto. 


Krišto: Blokada dogovora. Arhiv

Ona je istakla da su se na prethodnoj sjednici Kolegijuma i parlamenta tokom razgovora o Prijedlogu budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH dogovorili da se on usvaja po redovnoj proceduri i tom prilikom su iznijeli jasan stav da "budžet ne prihvataju zbog nezakonitog intervenisanja Predsjedništva BiH".

- Takav stav je neprihvatljiv jer je zakon izričito rekao da te institucije ne mogu dirati dio koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu. Dogovorili smo se da zajednički intervenišemo na budžet, da se to uradi ili na nivou tri člana Kolegijuma, odnosno tri kluba, ali nakon toga očito ne postoji saglasnost o bilo čemu i mi smo jednostavno rekli da zbog nezakonitog intervenisanja u budžet, on za nas nije prihvatljiv i da ga nećemo podržati - pojasnila je Krišto.

Ona je rekla da je i jučer prilikom dolaska na sjednicu vidjela da je dogovor doveden u pitanje i na Vijeću ministara.

- Riječ je o tome da SDA želi da određuje ko će biti na nekoj funkciji, a da se drugi ne pitaju. Mi bi trebalo da budemo tu da ispunjavamo njihove želje. Nikako da shvate da u BiH postoje tri naroda, da postoje tri partnera u vlasti, da bi trebalo da budu dio većine i da sve ono što se dogovori za jedne, treba biti obaveza i za druge, a ne samo da smo tu da budemo njihova ikebana - istakla je, između ostalog Krišto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.