APSURDI

Sud kaznio članove NO "Željeznica FBiH" s 8.000 KM jer su ispoštovali odluku Vlade FBiH?!

Po presudi, prijeti im kazna od 25.000 maraka te obaveze uplate novca u iznosu od osam dana

Sud rješenje donio 7.jula. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

12.7.2020

Općinski sud u Sarajevu donio je prije tri dana rješenje kojim se četiri člana Nadzornog odbora "Željeznica Federacije BiH" kažnjavaju s po 2.000 maraka jer nisu, kako je navedeno, proveli odluku izvršnog suda iz februara ove godine.




Faksimil rješenja Općinskog suda u Sarajevu. Avaz

Da stvar bude indikativnija, Sud je ustvari kaznio članove NO "Željeznica FBiH" jer su postupili po odluci Vlade FBiH da se imenuju novi članovi Uprave ove države firme. 

Sud se u rješenju poziva na mjeru osiguranja od 6.marta kojom se NO zabranjuje poduzimanje svih aktivnosti na provođenju, odnosno izvršenju odluke NO o imenovanju v.d izvršnih direktora u Željeznicama do okončanja sudskog postupka,  a po prijavi dva izvršitelja.

Osim toga, navodi se da su članovi NO kazne dužne platiti u roku od osam dana, te ukoliko nastave postupati protivno navedenim odluka suda, kazna se može opet izricati i to u iznosu od 5.000 KM.


Faksimil rješenja Općinskog suda u Sarajevu : Prijete kazne i do 5.000 KM. Avaz

U rješenju se navodi da je 13.februara aktuelni direktor Željeznica (Enis Džafić), obavijestio Općinski sud o postupanju po rješenju o izvršenju, tačnije, on je u Sudu, izjašnjavajući se na prijedlog o kažnjavanju kazao da su članovi NO izglasali odluku kojom su prekršili mjeru osiguranja.

U prevodu, Sud je kaznio članove NO, koji su po zahtjevu Vlade i odluci još iz 2018.godine, imenovali nove v.d izvršne direktore. Da stvar bude gora, oni već dvije i po godine nisu ni stupili na dužnost. Vlada je imenovanje tražila i 2019.godine, i početkom 2020, što je vidljivo iz odluka na stranici.


Odluke Vlade FBiH jasne. Vlada FBiH

Sve ovo dolazi u trenutku kada se treba imenovati novi generalni direktor firme. Prvorangirani je nakon okončanog konkursa Rešad Mandžo, a trećeplasirani, nakon intervuje i ocjena Džafić.Dobio je najmanji broj bodova.

No, u SDA, postoje velika lobiranja Kadrovske komisije SDA da premijer Fadil Novalić, umjesto Mandžu predloži upravo Džafića, što je već pa završena stvar.

Sada je pitanje šta će reći koalicioni partneri. Drugoplasirani je Sead Cucak, mladi stručnjak s "Željeznica" koji nema mrlja u radu. S druge strane, Džafićev mandat je obilježen željezničkim nesrećama u kojima su nastradale mašinovođe, a rezultati rada mjere prevozom migranata iz Sarajevo do Bihaća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.