MAGLAJ

Sjećanje na srebreničke žrtve: Performans prisutnima izmamio suze na oči

Ne smijemo zaboraviti što se desilo, da se ne bi ponovilo, rekao je Mahmutagić

Performans u centru grada. N. Bradarić

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

10.7.2020

„Mi smo budućnost, mi smo jedno“, „Živimo jedni sa drugima ne jedni pored drugih“ „Ja sam ti, ti si ja. Mi smo naša domovina!“.

Bile su ovo poruke na transparentima koje su ulicama Maglaja pronijeli članovi Sekcije mladih Udruženja antifašista i boraca NOR-a Maglaj u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Manifestaciju su zajednički organizirali Općina Maglaj i Udruženje antifašista i boraca NOR-a, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera zbog epidemije koronavirusa.

U centru grada članovi Sekcije mladih izveli su performans „Nit je vedro, nit je oblačno“, svojevrsno podsjećanje na golgotu 8.372 ubijena Srebreničanina koji je prisutnima izmamio suze na oči.

Uslijedio je defile gradskim ulicama te polaganje cvijeća na spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Maglaja u Parku ljiljana, kao i na spomen obilježje koje je podignuto u ulici Srebreničkih žrtava rata.

Polaganje cvijeća u Parku ljiljana. N. Bradarić

- Kada govorimo o Srebrenici pominjemo dvije riječi, praštanje i zaborav. Praštanje je odlika velikih i dobrih ljudi, a zaborav je najveći zločin.

Ne smijemo zaboraviti što se desilo, da se ne bi ponovilo. Srebrenica se može desiti ponoviti sutra, bilo kome i bilo gdje. Borbom protiv zaborava i pričom o genocidu u Srebrenici dajemo svoj doprinos da se ovakvo zlo nad jednim narodom ne ponovi nikom i nigdje u svijetu - rekao je prisutnima Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

Kako je najavljeno, 11. jula tačno u podne oglasit će se i sirene te odati počast žrtvama genocida.


Sa manifestacije u Maglaju. N. Bradarić

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.