PRESUDE ZA GENOCID

Za 47 zločinaca više od 700 godina zatvora!

Od prošlog 11. jula do danas ni u jednoj pravosudnoj instituciji nije izrečena nijedna nova presuda za počinjeni genocid

Brojni nišani svjedoci genocida. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

11.7.2020

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), sudovi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji za počinjeni genocid u Srebrenici osudili su 47 zločinaca na više od 700 godina zatvora.

Od prošlog 11. jula do danas ni u jednoj pravosudnoj instituciji nije izrečena nijedna nova presuda za počinjeni genocid. 

35 godina

Radislav Krstić. Avaz

Radislav Krstić, bivši general Vojske Republike Srpske, optužen zbog uloge u genocidu u Srebrenici. Proglašen je krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon.

Drago Nikolić. Avaz

Drago Nikolić, pukovnik i načelnik sigurnosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, ratni načelnik sigurnosti Zvorničke brigade VRS.

Franc Kos. Avaz

Franc Kos, pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS. Osuđen na 35 godina zatvora pred Sudom BiH.


Doživotne

Radovan Karadžić. Avaz

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i politički lider bosanskih Srba u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine. Nakon skrivanja po Srbiji uhapšen je 2008. godine.

Ljubiša Beara. Avaz

Ljubiša Beara, načelnik za bezbjednost Glavnog štaba VRS. Od 13. do 16. jula 1995. bio je prisutan na područjima Bratunca i Zvornika. Bio je odgovoran i za zarobljene Bošnjake iz Srebrenice 1995. godine. Umro u zatvoru u Berlinu 2017.

Zdravko Tolimir. Arhiv

Zdravko Tolimir, bivši vojni komandant i pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske RS. Osuđen 2015. godine na doživotnu kaznu. Umro u Hagu 2016. godine.

Vujadin Popović. Avaz

Vujadin Popović, potpukovnik i načelnik sigurnosti Drinskog korpusa Vojske RS.

 Proglašen je krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Ratko Mladić. Avaz

Ratko Mladić, vrhovni komandant Vojske RS od 1992. do 1995. godine. U prvostepenom postupku osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Očekuje se donošenje drugostepene presude.


30 i više godina

Stanko Kojić. Agencija

Stanko Kojić, pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, osuđen na 32 godine zatvora pred Sudom BiH.

Radomir Vuković. Avaz

Radomir Vuković, pripadnik Drugog odreda Specijalne policije MUP-a RS iz Šekovića, pred Sudom BiH osuđen na 31 godinu zatvora.

Zoran Goronja. Agencija

Zoran Goronja, pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, osuđen na 30 godina zatvora pred Sudom BiH.

20 godina

Momir Nikolić. Avaz

Momir Nikolić, načelnik za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske RS.

Milorad Trbić. Avaz

Milorad Trbić, načelnik za sigurnost Zvorničke brigade Vojske RS.

Slobodan Medić, komandant jedinice „Škorpioni“, Božidar Kuvelja, učestvovao u strijeljanju Bošnjaka u Kravici.

Duško Jević, pripadnik MUP-a RS. Đurić Mendeljev je osuđen na 28 godina zatvora, a kasnije mu je kazna smanjena na 20 godina. Branislav Medić, pripadnik jedinice „Škorpioni“ (Srbija).

Milenko Trifunović, Brane Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević, Branislav Medan, osuđeni za strijeljanje Bošnjaka u Kravici. Željko Ivanović, pripadnik Specijalne policije iz Šekovića.

Petar Mitrović je najprije pred Sudom BiH osuđen na 28 godina zatvora. U drugostepenom postupku presuda umanjena na 20 godina.

Od 6 do 18 godina

Radivoje Miletić. Arhiv

Radivoje Miletić (18 godina). U presudi se navodi da je Miletić imao “značajnu koordinacijsku ulogu” u progonu Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe.

Dragan Obrenović, oficir Vojske RS, koji je pred Haškim tribunalom (ICTY) osuđen na 17 godina zatvora. Prijevremeno oslobođen zbog „izuzetne saradnje“ s Haškim tribunalom.

Ljubomir Borovčanin, zamjenik komandanta specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS. Osuđen na 17 godina zatvora. Vlastimir Golijanin, pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS. Osuđen na 15 godine zatvora.

Milorad Momić i Slobodan Davidović, osuđeni na 15 godina, pripadnici jedinice „Škorpioni“ (suđenje u Hrvatskoj). Vidoje Blagojević u Haškom tribunalu osuđen na 18 godina, a nakon žalbe kazna umanjena na 15 godina zatvora. Pero Petrašević (13 godina), pripadnik jedinice „Škorpioni“ (Srbija).

Ljubomir Borovčanin. Avaz

Vinko Pandurević, komandant Zvorničke brigade VRS-a, osuđen na 13 godina zatvora.

Dragan Crnogorac, osuđen na 13 godina, Slavko Perić, pripadnik Zvorničke pješadijske brigade, na 11 godina, a Branko Gojković i Marko Boškić, pripadnici 10. diverzantskog odreda VRS, na po 10 godina, Dragan Jokić, oficir Vojske RS, na devet godina. Mladen Blagojević, pripadnik Vojne policije iz Bratunca, na sedam godina, a Vaso Todorović, pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, na šest godina.

Pet godina

Aleksandar Medić, pripadnik jedinice „Škorpioni“ (Srbija), Dražen Erdemović, pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, Milan Gvero, zamjenik komandanta za moralna, zakonska i vjerska pitanja u glavnom štabu Vojske Republike Srpske. Umro 2013. godine. Milivoje Ćirković, pripadnik Centra za obuku „Jahorina“, osuđen u Sudu BiH na pet godina zatvora. Zoran Kušić, nakon sporazumnog priznanja krivice pred Sudom BiH, osuđen na 5 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.