VIJEĆE SIGURNOSTI

Džaferović: Dječaci su nemilosrdno otimani od majki i ubijani pred kapijama baze UN-a

Po svojim razmjerima i monstruoznim oblicima izvršenja, ovaj zločin je ostavio duboke rane koje još uvijek nisu zacijelile, kaže Šefik Džaferović

Šefik Džaferović. Agencije

Avaz.ba

10.7.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas na proširenoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda povodom obilježavanja 25. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici. 

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u je u saradnji sa Stalnim misijama Njemačke, Evropske unije, Francuske, Belgije, Estonije, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske organizirala je Komemoraciju visokog nivoa povodom 25. godina genocida u Srebrenici. Skupom je moderirao trenutni predsjedavajući Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Kristof Heusgen (Christoph).

Džaferović se zahvalio na pozivu na te je, između ostalog, rekao:

Šefik Džaferović. Agencije

- Genocid u Srebrenici je najveći zločin koji je počinjen na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata. Po svojim razmjerima i monstruoznim oblicima izvršenja, ovaj zločin je ostavio duboke rane koje još uvijek nisu zacijelile.

Više od osam hiljada ljudi je za samo par dana pobijeno. Njihova tijela odvožena su kamionima na mjesta gdje su bagerima zakopavana u masovne grobnice. Neki među njima su sahranjeni živi. Neki su bili maloljetni dječaci, nemilosrdno otimani od svojih majki, pred kapijama baze Holandskog bataljona UN-ovih snaga u Potočarima.

Srebrenički muškarci i dječaci likvidirani su sa rukama vezanim žicom, dok su stajali bespomoćni u redovima ispred streljačkih vodova Vojske Republike Srpske.

Da bi sakrili tragove, zločinci su kasnije otkopavali tijela iz masovnih grobnica, te ih premještali u sekundarne, a zatim i u tercijarne masovne grobnice. Bila je to zastrašujuća industrija smrti, lišena svake milosti, saosjećanja i poštovanja prema ljudskim bićima. Bio je to genocid u svome punom smislu – rekao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.