PORUKE

Pompeo: Srebrenica je bolno urezana u vrijeme, stojimo uz naše prijatelje u BiH

Američka administracija i lideri SAD-a su u posljednjih 25 godina revnosno radili na zaštiti sjećanja na žrtve genocida, istakao je

Pompeo: Srebrenica bolno urezana u vrijeme, stojimo uz naše prijatelje u BiH. Arhiv

Piše: E. h. / Avaz.ba

11.7.2020

Danas obilježavamo tužnu godišnjicu - 25 godina od srebreničkog genocida. Samo su imena nekolicine mjesta u novijoj historiji bolno urezana u vrijeme, a jedno od njih je Srebrenica – mjesto najgoreg masakra u Evropi od Drugog svjetskog rata, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike).

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države odigrale ključnu ulogu u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini.  

- Američka administracija i lideri SAD-a su u posljednjih 25 godina revnosno radili na zaštiti sjećanja na žrtve genocida, privođenje zločinaca pravdi i borbi za istinu – istakao je.

Paveo je da su se Sjedinjene Države obavezale da nikada neće zaboraviti tragediju u Srebrenici. 

- Dijelimo tugu s porodicama koje, svih ovih godina, neumorno traže pravdu za 8.000 nevinih, izgubljenih života. I stojimo uz naše sjajne prijatelje u Bosni i Hercegovini. Cijela jedna generacija, teško je povjerovati. Od tog strašnog dana, stasala je generacija. Oni među nama koji se sjećaju šta se dogodilo prije četvrt stoljeća moraju za ovu generaciju graditi mirniju i prosperitetniju budućnost u demokratiji. Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode - bez obzira na rasu ili religiju - i ujediniti nas zajedničkim vrijednostima, utemeljenim na pravima pojedinca. Učinimo da ta budućnost, u kojoj će se grozne lekcije Srebrenice pamtiti i nikada ne ponoviti, bude svjetlija. Danas, Sjedinjene Države nanovo izražavaju svoju posvećenost tom cilju, zajedno sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Bog vas blagoslovio – poručio je Pompeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.