PORUKA IZ DANSKE

Kofod: Srebrenica je više od masakra, bio je to genocid

Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan su vidjeli mnogo pozitivnih promjena u posljednjih 25 godina, poručio je

Kofod: Srebrenica je više od masakra, bio je to genocid. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.7.2020

Genocid u Srebrenici je najveći zločin protiv čovječnosti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, poručio je u videoporuci ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod.

- Danas se sjećamo hiljada ljudi koji su izgubili svoje živote u genocidu u Srebrenici prije 25 godina. Mnogima je to nešto o čemu čitaju u historijskim knjigama - okrutni podsjetnik na sposobnosti čovjeka da nanese neviđene patnje drugim pripadnicima ljudskog roda. Porodicama žrtava to nije historija. Oni žive sa svojim gubitkom svaki dan. Mladi dječaci i muškarci su pobijeni, žene su izgubile svoje muževe, očeve, braću i sinove. Žene su i same bile izložene brutalnim napadima i zlostavljanju – istakao je Kofod. 

Dodao je da su djeca postala siročad, te da su porodice razorene.

- Srebrenica je bila više od masakra. Bio je to genocid. Bio je to najveći zločin protiv čovječnosti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – naglasio je.

Kako je kazao, danas dok se sjećamo Srebrenice, naše misli su prvobitno sa žrtvama i njihovim voljenim.


Kofod: Ništa ne može vratiti one koji su umrli prije 25 godina. Arhiv

- Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan su vidjeli mnogo pozitivnih promjena u posljednjih 25 godina. Evropske integracije i kooperacija su intenzivirani. Dvije republike iz bivše Jugoslavije su postale članice EU. Tri su postale članice NATO-a. Euroatlantske integracije regiona se kreću ka naprijed, ali važne prepreke ostaju. Duh pomirenja se još uvijek bori za svoje mjesto. U Bosni i Hercegovini i drugdje, nacionalizam i šovinizam nažalost nisu stvar prošlosti. I tih 16 godina je prošlo otkad je masakr u Srebrenici prepoznat kao genocid. Mnogi nastavljaju da to negiraju i minimiziraju. To nije način da se gradi budućnost – poručio je.

Na ovaj dan pozvao je lidere u Bosni i Hercegovini i zapadnog Balkana da pokažu svoju spremnost da učine svoj dio za promociju pomirenja, da zajednički rade, da pruže svojim stanovnicima bolju budućnost.

- Ništa ne može vratiti one koji su umrli prije 25 godina. Za porodice će rane ostati. Šta god da se učini sutra neće moći obrisati zlo iz prošlosti, ali samo učenjem iz prošlosti kroz suočavanje s njom, koliko god je bolna, možemo graditi bolju budućnost – naglasio je ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.