SJEĆANJE NA GENOCID

Imena 8.372 nevino stradale žrtve na zidu u centru Salcburga

Cilj manifestacije je da se prisjetimo nevino stradalih žrtava, naveli iz Zajednice bh. udruženja

A. J. / Avaz.ba

11.7.2020

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja "BH Dijaspora", KUD Behar i džemat Salcburg već niz godina zaredom organiziraju manifestaciju obilježavanja dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.  

- Cilj manifestacije je da se prisjetimo nevino stradalih žrtava, podijelimo bol i tugu sa majkama Srebrenice, probudimo svijest, podsjetimo austrijsku i svjetsku javnost na žrtve genocida u Srebrenici te da ukažemo na posljedice netolerancije i rata, ali i da suživot nema alternativu i da društvo osuđuje svako nametanje etničkih granica - kazali su.

Napominju da je takva Srebrenica bitan simbol za snage koje se bore za mir, respekt i toleranciju društva u Evropi, u kojoj ekstremno desničarske stranke, sa svojim proklamacijama o neodrživosti etničkog pluralizma, zauzimaju sve značajniju političku ulogu. 

U centru Salcurga na zidu dužine 44 metra bila su ispisana imena 8.372 nevino stradale žrtve te izložba deset crnobijelih fotografija autora Muhameda Mujkića, koje na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama na području cijele BIH, do konačnog smiraja u Potočarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.