EVROPSKO VIJEĆE

Mišel: Svi Evropljani bi trebali biti ponizni i bijesni, na ono što se dopustilo u Srebrenici

Sjećamo se i čuvamo uspomenu na sve one koji su poginuli i koji su propatili u ovim zločinima, poručio je

Mišel: Svi Evropljani bi trebali biti ponizni i bijesni, na ono što se dopustilo u Srebrenici. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.7.2020

I danas 25 godina nakon genocida, čujemo narative koji su vodili do ovih sramotnih postupaka, a revizionisti minimiziraju ili čak poriču genocid, kazao je u videoporuci predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel).

- Danas obilježavamo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Odajemo počast svim žrtvama i njihovim porodicama. I onima koji još uvijek nemaju potvrdu o sudbini njihovih voljenih. Ja sam uz vas. Evropa je uz vas. Nećemo odustati dok se pravda ne zadovolji. Prije 25 godina, užasni zločini su počinjeni u Srebrenici. Hiljade muškaraca i dječaka su brutalno ubijeni i zakopani u masovne grobnice. Žene, djeca i starije osobe su protjerani, silovani i zlostavljani. Sjećamo se i čuvamo uspomenu na sve one koji su poginuli i koji su propatili u ovim zločinima. Svi Evropljani bi trebali biti ponizni, i bijesni, na ono što se dopustilo u Srebrenici. To je jedno od najmračnijih poglavlja u modernoj evropskoj historiji – istakao je Mišel. 

Dodao je da sjećanjem obnavljamo našu posvećenost da ne dopustimo da se takvi zločini ikada više ponove.


Mišel: Takvi odvratni postupci idu protiv naših najdubljih evropskih vrijednosti. PrintScreen

- Takvi odvratni postupci idu protiv naših najdubljih evropskih vrijednosti. Četvrt vijeka kasnije, još uvijek su šokantni, još uvijek gotovo nevjerovatni. Unatoč tome, i danas čujemo takve narative koji su vodili do ovih sramotnih postupaka. Revizionisti minimiziraju, ili čak poriču genocid. Drugi glorificiraju ratne zločince. Imamo jedinstvenu odgovornost da vodimo primjerom. Samo onda kada svi lideri prepoznaju zločine koji su počinjeni će narodima vaše zemlje biti zaliječene rane i moći će se približiti jedni drugima – naglasio je Mišel. 

Poručio je da su i Evropska unija i Zapadni Balkan pokazali ogromnu solidarnost, razumijevanje i brigu jedni prema drugima što daje razlog za nadu.

- Danas, osuđujemo genocid u Srebrenici. Moramo ostati oprezni i suprotstaviti se mržnji i netoleranciji u Evropi i u vašoj zemlji. Sada je vrijeme da se prevaziđe mračna ostavština prošlosti. EU je najveći projekat mira i pomirenja ikada. Od pepela Drugog svjetskog rata, Unija je pokazala šta se može postići kada se narodi pomire, i približe jedni drugima. Mi se nadamo i vjerujemo da ćemo vidjeti napredak na vašem evropskom putu. Samo onda kada učimo iz prošlosti, možemo graditi bolju budućnost za generacije koje dolaze. Oni zaslužuju mir, pravdu i istinsko pomirenje. U našoj zajedničkoj kući – Evropi – istakao je predsjednik Evropskog vijeća Mišel.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.