VELIKA BRITANIJA

Džonson: Mnogi počinioci još uvijek nisu dovedeni pred lice pravde

Preko 8.000 uglavnom Muslimana, muškaraca i dječaka je ubijeno u genocidu u Srebrenici i više od 20.000 žena i djece je prisilno deportovano, poručio je

Džonson: Snažna poruka. Screenshot

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.7.2020

Ima onih koji bi radije da zaborave ili negiraju obim onoga što se desilo u julu 1995. godine u Srebrenici, poručio je premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johsnon) povodom komemoracije i ukopa žrtava na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

- Prije 25 godina kada je užasan konflikt u Bosni i Hercegovini ušao u treću godinu, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svome tlu od Drugog svjetskog rata. Preko 8.000 uglavnom Muslimana, muškaraca i dječaka je ubijeno u genocidu u Srebrenici i više od 20.000 žena i djece je prisilno deportovano. Želio bih vam se još jednom pridružiti u žalosti nad žrtvama tih užasnih događaja i da stanemo uz porodice u borbi za pravdu. Kao u mnogim slučajevima iz ovog konflikta koji je donio nasilje i razaranje širom zapadnog Balkana, mnoge porodice još uvijek ne znaju šta se dogodilo sa njihovim voljenim – mnogi počinioci još uvijek nisu dovedeni pred lice pravde. Također ima onih koji bi radije da zaborave ili negiraju obim onoga što se desilo. Ne smijemo dozvoliti da se ovo desi. To dugujemo žrtvama i budućim generacijama da se sjećaju Srebrenice i da osiguramo da se više nikada ne ponovi – naveo je. 


Dodao je da je ponosan na ulogu Velike Britanije posljednjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući rad britanskih sudija, advokata i tužilaca. 

- Mi ćemo nastaviti u tom radu, ostat ćemo uz vas radeći zajedno kako bismo eliminisali predrasude i diskriminaciju kako bismo stvorili sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve – istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.