PREDSJEDNIK IRANA

Rohani: Srebrenica podučava međunarodnu zajednicu nužnosti predanosti pravdi, suzdržavanja od nasilja

Moja malenkost vjeruje da je međunarodnoj zajednici još uvijek potrebno učenje lekcije iz tragedije u Srebrenici, poručio je

Rohani: Srebrenica podučava međunarodnu zajednicu nužnosti predanosti pravdi, suzdržavanja od nasilja. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.7.2020

Gorka tragedija Srebrenice, koja je tamna mrlja na licu savremene povijesti, ima mnoge lekcije i pouke i ukoliko se iste dobro nauče, ljudsko društvo više neće doživjeti tako strašne događaje, poručio je Hasan Rohani (Hassan Rouhani), predsjednik Islamske Republike Iran.

- Sada, kada smo na pragu 25. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih tragedija prošlog stoljeća, želim da u ime velike nacije Irana izrazim svoju sućut i saosjećanje dragim porodicama šehida, svim zvaničnicima i plemenitim građanima Bosne i Hercegovine, i da zamolim vječnu milost i spokoj za potlačene žrtve ove velike ljudske tragedije. Zahvaljujem se organizatorima ove ceremonije koji nisu dopustili da se obilježavanje ovog događaja u okolnostima epidemije koronavirusa prepusti zaboravu - naveo je. 

Dodao je da Srebrenica podučava međunarodnu zajednicu nužnosti predanosti pravdi, suzdržavanja od nasilja i osjećaja odgovornosti za odbranu prava potlačenih, te poziva cjelopunu međunarodnu zajednicu, posebno pretenciozne sile koje za sebe tvrde da su pobornici ljudskih prava i demokratije, da se suzdrže od primjene dvostrukih standarda i da se istinski pridržavaju izvornih ljudskih vrijednosti.


Rohani: Moja malenkost vjeruje da je međunarodnoj zajednici još uvijek potrebno učenje lekcije iz tragedije u Srebrenici. Arhiv

- Moja malenkost vjeruje da je međunarodnoj zajednici još uvijek potrebno učenje lekcije iz tragedije u Srebrenici i sličnih događaja kako u današnjem vremenu ne bi svjedočili perfidnom, antizakonitom i jednostranom nasilničkom ponašanju pojedinih svjetskih sila, širenju okupacije nekih nelegitimnih režima i šutnji i pasivnosti drugih vlada naspram njihovih zločina – istakao je. 

Poručio je da se Islamska Republika Iran ponosi što je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine i što je u najtežim okolnostima, potpuno hrabro i svestrano, stala uz narod i vlasti Bosne i Hercegovine, i njen postojani pristup se i u svim posljednjim godinama bazira na podržavanju nezavisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine te iskrenog suživota svih naroda koji žive u ovoj zemlji kao i jačanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

- I danas, također, ruka prijateljstva vlade i naroda Irana ispružena je prema svim liderima i građanima Bosne i Hercegovine kao i svim državama i narodima na Balkanu, a širenje prijateljskih odnosa s lijepom zemljom Bosnom i Hercegovinom i drugim državama u ovom regionu jedan je od ciljeva vanjske politike Islamske Republike Iran. Na kraju, još jedanput šaljem pozdrave dušama hiljada nevinih šehida Srebrenice i njihovom rahmetli vođi Aliji Izetbegoviću, a njihovim porodicama i svim građanima Bosne i Hercegovine želim zdravlje, uspjeh i budućnost prepunu stabilnosti, prisnosti i napretka – zaključio je predsjednik Islamske Republike Iran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.