TRAGOM PRIČE

Nejra Lilić o fotografiji s društvenih mreža: Moje srce je trebalo podijeliti radost diplome s ocem

Nejra potvrdila da je fotografija nastala na Kovačima, a ne u Potočarima

E. Trako / Avaz.ba
11.07.2020 16:08

Nejra Lilić

Foto: Avaz

Moje misli, srce i tijelo je trebalo podijeliti radost diplome s mojim ocem koji mi je oduzet. Kazala je ovo na početku razgovora za "Dnevni avaz" Nejra Lilić, koja je danas  rasplakala naciju fotografijom pored mezara svog oca Nijaza.

Iako je Nejra otkrila da je fotografija koja je podijeljena na društvenim mrežama sa memorijalnog kompleksa Kovači gdje je ukopan njen otac, ona ističe da to ne mijenja ništa u snazi njene poruke. 

Sa Nejrom smo razgovarali u selu Žanjevo kod Bratunca gdje je otišla nakon komemoracije.- Nisam bila ni rođena kada se događao genocid u Srebrenici, kada su neki ljudi po nekoj nacionalističkoj agendi i nekom nacionalostičkom projektu, oduzeli meni osobu, vjerovatno najbitniji figuru u mom životu. Pored oca, izgubila sam i veliki broj rođaka i familije - kaže Nejra. Pojašnjava da je i izbor fakulteta uslovljen tragedijom njenog oca. - Njegova smrt me ponukala da izaberem Međunarodne odnose na Burch Univerzitetu. Najveći mi je san studirati etnicitet i nacionalizam što bi mi omogućilo da shvatim šta se to zaista dogodilo i šta se događa u ljudskim glavama pa da možete čovjeku oduzeti cijelu porodicu - ističe Nejra.

  •  Nejra Lilić
    Nejra Lilić Foto: Avaz

Kaže da za razliku od većine svojih kolega ona nije imala satisfakciju da njen otac bude s njom u radosnim trenucima.

- Kao i svaka osoba željela bih da otac bude sa mnom. On bi bio ponosan na ono što sam izabrala i na rezultate koje sam ostvarila - govori Nejra.

Na kraju je svima poručila da Srebrenica nije samo 11. juli.

- Srebrenica su i pokradeni izbori, i negiranje genocida i nepravda koja se ovom narodu događa. Srebrenica sve nas treba da nauči - kaže Nejra na kraju razgovora za naš list.

Komentari

NA VRH