PETICIJA UPUĆENA INCKU

Više od 10.000 ljudi potpisalo peticiju za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida

Majke Srebrenice pokrenule su peticiju upućenu visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Incku

Zahtijevaju donošenje zakona o zabrani negirana genocida i poništavanje odlikovanja ratnih zločinaca. AFP

A. M. / Avaz.ba

11.7.2020

Majke Srebrenice pokrenule su peticiju upućenu visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Incku kojom zahtijevaju donošenje zakona o zabrani negirana genocida i poništavanje odlikovanja ratnih zločinaca u entitetu Republika Srpska.

U oktobru 2016. godine predsjedavajući Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović dodijelio je povelje presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i, posthumno, Nikoli Koljeviću.

Riječ je o nezapamćenom presedanu da institucija zakonodavne vlasti jedne države članice Ujedinjenih nacija zvanično dodjeljuje odlikovanje osobama koje su pred Međunarodnim tribunalom pravosnažno osuđena za najgrublje povrede međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i najteži ratni zločin - genocid.

Prema Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH zadužen je da nadzire njegovu civilnu implementaciju te da interveniše u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum.

U zvaničnim reakcijama i izvještajima pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko je više puta osudio praksu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Od visokog predstavnika se traži da donese zakon o zabrani negiranja genocida i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca, te poništi i učini pravno nevažećom Odluku NSRS-a o dodjeli povelja presuđenim ratnim zločincima.

Pozivali su građane Bosne i Hercegovine i prijatelje širom svijeta da se pridruže i svojim potpisom podrže borbu protiv počinilaca i negatora genocida počinjenog u Srebrenici i bilo gdje u svijetu.

Peticiju je već potpisalo više od 10.000 ljudi, a dostupna je na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.