ISTRAŽIVANJE BBC-A

BiH među deset zemalja u kojima nije povećana smrtnost za vrijeme pandemije

U Evropi prednjači Španija gdje je smrtnost povećana 50 posto, a slijedi Velika Britanija s 43 posto

pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost ni u Srbiji te Južnoafričkoj Republici. Ilustracija

Piše: A. J. / Avaz.ba

12.7.2020

U analizi BBC-a o smrtnosti za vrijeme pandemije koronavirusa u istom periodu ove i prošle godine za 27 zemalja svijeta, čak u deset ona nije povećana. Među tih deset je i Bosna i Hercegovina.

Osim u BiH, pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost ni u Srbiji te Južnoafričkoj Republici. Smrtnost u Srbiji u od 1. marta do 30. aprila smanjena je za pet posto dok je u Južnoafričkoj Republici od 25. marta do 2. juna smanjena za devet posto.

U Japanu je skoro jednak broj umrli u martu i aprilu ove godine kao i u istom periodu lani, a sličan rezultat zabilježen je i u Norveškoj.

U Njemačkoj je od 9. marta do 10. maja smrtnost povećana za svega 4 posto. U Danskoj je smrtnost povećana za 4 posto, Južnoj Koreji za pet, Švicarskoj za 10, a u Austriji za 11 posto.


U Japanu je skoro jednak broj umrli u martu i aprilu ove godine kao i u istom periodu lani. Ilustracija

Prema istraživanju BBC-a najveće povećanje smrtnosti bilo je u Ekvadoru za čak 108 posto, dok u Evropi prednjači Španija gdje je smrtnost povećana 50 posto.


Na drugom mjestu je Velika Britanija sa 43 posto, dok je na trećem mjestu Italija sa 40 posto. Slijede Belgija sa 37 posto, Holandija sa 30 posto, Francuska sa 25 posto i Švedska sa 24 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.